Ο πρώην Πρόεδρος του Βουλής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε «θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα». Ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν περνάει μέρα χωρίς να ενισχύεται η άποψή μας ότι αναφύεται θέμα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα “αξιοποιεί” τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτή η επιλογή της κυβέρνηση πέρα από «απόρροια της ιδεολογικής εμμονής για “νόμο και τάξη”», αποτελεί «συνιστώσα της αυταρχικής διακυβέρνησης που δίνει σήματα στην κοινωνία και προετοιμάζει καταστολή για την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της με επίκεντρο τη συρρίκνωση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων στην εργασία».

«Η Βουλή δεν μπορεί να μένει αδρανής μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο για περιστολή δικαιωμάτων συνταγματικά κατοχυρωμένων», υπογραμμίζει. Αναφέρει ειδικότερα ότι η κυβέρνηση αρνείται προς ώρας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Δημοκρατίας, τη συζήτηση για την έκθεση Αλιβιζάτου -που την είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για τις διαδικασίες καταγραφής δεδομένων και κρουσμάτων της πανδημίας.

«Απέκλεισαν, διά της πλειοψηφίας στην ίδια αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη διαδικασία ελέγχου σε αδιαφανείς συμβάσεις, αναθέσεις και συναλλαγές μέσα στην πανδημία», συνεχίζει και προσθέτει ότι «προχωρούν σε παρεμβάσεις χειραγώγησης, μέσω πακτωλού χορηγήσεων των “προθύμων” ΜΜΕ», «επιχειρούν πλέον και τον ανοικτό περιορισμό της άσκησης του λειτουργήματος των δημοσιογράφων και φωτογράφων στις δημόσιες συναθροίσεις» και «αίρουν την ασυλία σε βουλευτές για απόψεις που εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής».

«Επαναλαμβάνω ότι πέραν των ανακοινώσεων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα η Βουλή ως σώμα να λειτουργήσει ώστε κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της για το θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα η παρούσα κυβέρνηση.», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις