Μαίνεται η πολιτική κόντρα για το γεύμα του Πρωθυπουργού στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, το Σάββατο στην Ικαρία, στο περιθώριο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σε δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, διαψεύδει τα περί εντολής απαγόρευσης να παίξουν πλάνα από τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία και παραθέτει φωτογραφίες από πλάνα της ΕΡΤ που έπαιξαν τόσο στο μεσημβρινό όσο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία», αναφέρει ο κ. Καφαράκης.

«Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9», προσθέτει ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι κυκλοφόρησε φωτογραφία με ένα χαρτί το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε τοποθετηθεί στο γραφείο των παραγωγών της ΕΡΤ, ως εντολή άνωθεν, το οποίο ζητούσε να μην παίζονται στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία. Παράλληλα, δινόταν η «εντολή» να παίζονται μόνον προσωπικά πλάνα του Δημήτρη Λιγνάδη – και να παρουσιάζεται μαζί με άλλα πρόσωπα.

Εξηγήσεις από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην προβολή από την δημόσια τηλεόραση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ικαρία και του γεύματος που του παρέθεσε ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά απαντήσεις από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ και από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: « Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες. Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε… εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15:00. Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το «λάθος», να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες. Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Περιμένουμε λοιπόν τον κ. Ζούλα και το γραφείο του πρωθυπουργού, στο οποίο υπάγεται η ΕΡΤ, να απαντήσουν ποιος έδωσε αυτές τις εντολές. Τους καλούμε να είναι προσεκτικοί, διότι υπάρχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες».

Επίκαιρη ερώτηση από Τσίπρα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατάθεσε σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ικαρία.

Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει θέμα: «Παραβίαση των μέτρων περιορισμού για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη» και σημειώνεται:

«Ενώ η χώρα βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η ελληνική οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση ανακοίνωσε, πριν λίγες ημέρες, αυστηρότερα μέτρα περιορισμών για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ έως τις 9πμ και την εστίαση κλειστή εδώ και 4 ολόκληρους μήνες, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ικαρία ο κος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στο γεύμα που οργάνωσε στο σπίτι του ο βουλευτής της ΝΔ κος Στεφανάδης, με συμμετοχή δεκάδων στελεχών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, σε μια κίνηση απίστευτης αλαζονείας, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα προκαλούσε μείζονα κυβερνητική κρίση».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Θεωρεί ότι η συμπεριφορά του συνάδει με τα μέτρα περιορισμών που έχει ανακοινώσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του;

2. Τι έχει να πει στους επαγγελματίες της εστίασης οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση; Θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους με τα ίδια «μέτρα» που τήρησε ο ίδιος και οι συνδαιτημόνες του στο γεύμα της Ικαρίας;

3. Τι έχει να πει στους πολίτες οι οποίοι, ορθώς τηρούν τα μέτρα περιορισμών και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και υπό την απειλή προστίμων;

Απαντήσεις ζητά το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ αποσιώπησε τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία.

Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ -όπως και αλλά κανάλια αρχικά- αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε  παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται ) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε. Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις».

ΚΚΕ: Αν ισχύει το χαρτί με τις οδηγίες, είναι άθλια προσπάθεια λογοκρισίας

«Η φωτογραφία, που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ’ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πώς οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις