Άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η ακριβής θέση του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο σύμφωνα με τη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2021 – εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Η Αθήνα έχει αντιδράσει με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια «αχρείαστη», που «δεν βοηθά στο θετικό κλίμα», ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Το «Τσεσμέ», που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας «TCG Cesme A-599», έχει ηλικία που ξεπερνά τα 60 έτη και θεωρείται «γερασμένο» με τις δυνατότητες έρευνας να περιορίζονται αποκλειστικά στα ύδατα και όχι στο βυθό, όπως συμβαίνει με τα σεισμογραφικά «Ορούτς Ρέϊς» και «Μαρμμπαρός».

Η νέα τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται την ώρα που ο Ερντογάν δέχεται έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την πολιτική του στο βόρειο Ιράκ, ειδικά μετά την γνωστοποίηση ότι 13 τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η υιοθέτηση από τις ΗΠΑ, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, των θέσεων της Άγκυρας ότι πρόκειται για εκτέλεση που διέπραξε το παράνομο στην Τουρκία PKK, έβγαλε προς στιγμήν τον τούρκο πρόεδρο από τη δύσκολη θέση. Ωστόσο δεν έκαμψε όλες τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που ζητά τη διερεύνηση των αιτίων, με τον Ερντογάν να αναζητά διέξοδο από την κρίση με μια όχι τόσο ακραία κίνηση.

Γι’ αυτό και η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας πως δεν θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση των διερευνητικών επαφών τη μη έξοδο του Τσεσμέ για έρευνες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις