«Όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το Κατηγορώ, εξέφρασε την απέχθειά τους προς την υποκρισία. Σας το επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Όλοι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού. Οι πολίτες επιζητούν αλήθεια, λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη.

«Είμαστε στην πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά τους εμβολιασμούς. (…) Δεν το ονομάζει κανείς παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτά κ. Τσίπρα δεν είναι στοιχεία που διακινούν κανάλια φερέφωνα της κυβέρνησης, είναι τα επίσημα στοιχεία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό. Μέχρι να έρθει όμως οι μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και κάνουν πιο επικίνδυνη την ύστατη επίθεσή του. Ο δρόμος που μας δείχνει η επιστήμη είναι ένας. Μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών, ατομική υγιεινή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πανδημία συμπλήρωσε: «Ποιος είναι ο δείκτης που μετρά την επιτυχία μιας κυβέρνησης; Ένα μέτρο σύγκρισης μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με άλλες χώρες. Είμαστε στην τέταρτη καλύτερη θέση».

«Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

«Δεν έχετε καμία αίσθηση της ευθύνης; Δεν μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα; – Τι θα κερδίσετε όταν λέτε ψέματα; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα ότι αποτύχαμε στην πανδημία. Δεν αποτύχαμε», συνέχισε.

«Η κοινωνία είναι κουρασμένη. Έχουμε όμως κάποιες δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας μέχρι να πετύχουμε ένα επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα, μπορείτε να με βλέπετε ως εχθρό σας αλλά εσείς δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι ο κορονοϊός. Και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και λογική. Γιατί ένα πρόβλημα που αφορά όλους βρίσκει τη λύση από όλους. Με αλληλεγγύη, με πειθαρχία και με ωριμότητα και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε.

«Εμείς σεβαστήκαμε το αγαθό της κοινωνικής διαμαρτυρίας, δεν απαγορεύσαμε τις διαδηλώσεις. Εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να επιβαρυνθεί το ΕΣΥ», είπε.

«Ανερυθρίαστα κύριε Τσίπρα είπατε ότι δέχεστε το ρίσκο για την κοινωνικές διαδηλώσεις. Σε αυτή τη λογική επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε διαδηλώσεις και κοινωνικές διαμαρτυρίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα σας προσάψω όμως ότι επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κούραση των άλλων. Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Επιλέγετε τη δημόσια υγεία ως ένα πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη δημόσια υγεία. Πείτε αν γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλού στην ΕΕ που να στηρίζει διαδηλώσεις».

Αναφερόμενος στο περιστατικό στην πλατεία Νέας Σμύρνης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Καταδικάζω απερίφραστα χωρίς να εξετάζω τις προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση, ακόμα κι όταν υβρίζεται κι όταν προπηλακίζεται, να ακολουθεί τους κανόνες».

«Όμως η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία γιατί της ζητήσαμε να είναι εκεί και να ελέγχει. Να μην ξεχνάμε ότι οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Γιατί αυτή η συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας;», συμπλήρωσε.

«Η επιτροπή Αλιβιζάτου διερεύνησε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας της δικιάς σας περιόδου. Η δική σας κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε σε τέτοιες πρωτοβουλίες;», ανέφερε εν συνεχεία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις. Τον κατηγόρησε επίσης πως χρησιμοποίησε «τα ΜΑΤ για να προστατεύσει την εικόνα του».

«Η αστυνομία έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη Δημοκρατία. Θα υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες», συμπλήρωσε.

«Ζητάω συγνώμη από όλους όσοι έπληξε η αστυνομική βία τόσο επί των ημερών μου όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας (ΜΑΤ,ΔΙΑΣ,Δραση κλπ) πρέπει να φέρουν συσκευές εικόνας και ήχου. Θα έχουμε αντιδράσεις για τα προσωπικά δεδομένα, θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας κ. Τσίπρα για το εάν πρέπει να μπουν κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς».

Ζήτησε ακόμα «συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές για ψυχομετρικά τεστ στους αστυνομικού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις