Πριν από το Πάσχα δεν θα ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε την εισήγηση των ειδικών για δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και τόνισε ότι τα παιδιά επιστρέφουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Εξηγώντας τη διαδικασία του self test ότι όσο πιο πρόσφατα γίνεται το τεστ τόσο καλύτερα ενώ μετά θα πρέπει να μπαίνουν μαθητές ή κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί στην ειδική πλατφόρμα που είναι ήδη στον αέρα για να δηλώσει το αποτέλεσμα. Εν συνεχεία αν το τεστ είναι αρνητικό εκδίδεται μια κάρτα εισόδου που ο μαθητής πρέπει να επιδεικνύει στον καθηγητή της πρώτης ώρας. Δεν τη δίνει αλλά την κρατάει στη τσάντα του για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η κάρτα θα αλλάζει με καινούργια κάθε φορά που κάνει νέο τεστ. Αν δεν υπάρχει εκτυπωτής ο γονέας μπορεί να συμπληρώσει χειρόγραφη βεβαίωση. Είναι προαπαιτούμενο για να μετάσχει στην τάξη ο μαθητής να έχει τη βεβαίωση εισόδου. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς και υπεύθυνος είναι ο διευθυντής του σχολείου.

Ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης του self test σε άλλες κατηγορίες λοιπού προσωπικού των σχολείων όπως σε διοικητικό προσωπικό, καθαρίστριες, οδηγούς. Για τα κυλικεία προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Ξεκαθάρισε ότι θα ισχύει ό,τι προβλεπόταν, δηλαδή θα κλείνουν οι τάξεις αν υπάρξουν κρούσματα, ενώ για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζει με άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε υπάρχει ειδική διαδικασία για να δικαιολογείται η απουσία και να μετέχει στα διαδικτυακά μαθήματα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από μερίδα φαρμακοποιών για τα self test, η Νίκη Κεραμέως είπε πως, όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο, οι επόμενες παρτίδες θα είναι σε ατομικές συσκευασίες. Διαβεβαίωσε πως η ροή προς τα φαρμακεία θα είναι συνεχής και συστηματική.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο, αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς του ιού εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας, η Υπουργός Παιδείας επισήμανε πως η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (19 υπέρ έναντι 8 κατά). Η επιτροπή λειτουργεί αμερόληπτα, είναι συλλογικό όργανο που κάνει εισηγήσεις και η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις