Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει άμεσα με ποια λογική μεθοδεύει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ μετά από 38 χρόνια συνεισφοράς στην κοινωνία.

Κατανοούμε απόλυτα την οργή των γονέων και των εξαρτημένων ατόμων που μέσα από τα ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έβρισκαν τη στήριξη ειδικών για να αντιμετωπίσουν την άβυσσο της εξάρτησης και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Στηρίζουμε επίσης τον Σύλλογο Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, που όπως καταγγέλλει, το σχέδιο νόμου που καταρτίστηκε μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την αποδόμηση του ΚΕΘΕΑ που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε με ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του. Επίσης, διαφαίνεται ότι ανοίγουν διάπλατα οι πύλες για την είσοδο ιδιωτών στον Τομέα της απεξάρτησης, γεγονός που θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τις οικογένειες των τοξικοεξαρτημένων μελών τους.

Σημειώνουμε δε ότι βάσει του νέου σχεδίου νόμου, καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα, και μειώνεται ο αριθμός των δομών που λειτουργούσαν. Αντιθέτως διογκώνεται ο διοικητικός μηχανισμός των κεντρικών υπηρεσιών με 25 τμήματα αντί για 16 που ήταν μέχρι σήμερα, την ίδια στιγμή που μπαίνει λουκέτο σε θεραπευτικές δομές που έχουν τόσο ανάγκη τα εξαρτώμενα άτομα. Τόσο γαλαντόμο είναι το Υπουργείο Υγείας;

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να επιχειρείται συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Επίσης, θέτουμε ευθαρσώς το ερώτημα, σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής ύφεσης, από που κι ως που επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο ΔΣ;

Η απάντηση του ΚΕΘΕΑ

«Η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «τίτλους τέλους», αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό» αναφέρει το ΔΣ του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία «πέφτουν τίτλοι τέλους» στο ΚΕΘΕΑ, με αφορμή προσχέδιο κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και Οργανισμού το οποίο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας του ΚΕΘΕΑ, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

To προσχέδιο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Φωτεινή Λεομπίλλα και μέλη της, έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, που έχουν συνδέσει τη παρουσία τους για χρόνια με τη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς και στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Η Ομάδα Εργασίας έθεσε σε διαβούλευση το προσχέδιο αυτό στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ είχε προηγηθεί και η πρόσκληση για συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στις εργασίες της Ομάδας, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και στη συνέχεια αρνήθηκε.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της περαιτέρω ανάπτυξης του ΚΕΘΕΑ, τη συνέχιση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξαρτήσεις και στις οικογένειές τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά θεραπευτικά εργαλεία.

Ο Οργανισμός κατάφερε, εν μέσω δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές και παράλληλα να προχωρά την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού» του ΚΕΘΕΑ.

Συνεπώς, η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «τίτλους τέλους», αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους.

Οι όποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, που προτείνονται στο Προσχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας, αποσκοπούν στην αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού, με στόχο τη καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ο διοικητικός μηχανισμός ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι επ’ ωφελεία του επιστημονικού έργου του ΚΕΘΕΑ.

Η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις που εστάλησαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και το κείμενο στο οποίο θα καταλήξει θα σταλεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις