Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην Καθημερινή, η έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη (Εξωτερικών και Αμυνας) του ΝΑΤΟ με θέμα (επισήμως) την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, κυρίως όμως (ανεπισήμως) τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, μετέθεσε για την Πέμπτη 15/4 την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Χθες η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αντιστρέψει το πρόγραμμα. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί το πρωί η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και το τετ α τετ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη να μετατεθεί προς το μεσημέρι, ώστε μέχρι το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών να επιστρέψει στην Αθήνα και να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Τελικά αποφασίστηκε το ταξίδι του κ. Δένδια να πραγματοποιηθεί… σε δύο δόσεις. Σήμερα το πρωί ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όχι στο Φανάρι, αλλά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Εν συνεχεία θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. Και αύριο (μετά το μεσημέρι) θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος επέλεξε το πρωί της Πέμπτης να μεταβεί στα Κατεχόμενα για να επιστρέψει το απόγευμα στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, αναμένεται συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Το πρόγραμμα είναι αρκετά ρευστό, ωστόσο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται  το ΑΠΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Δένδια δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού. Ενδεικτικό της στενότητας χρόνου που υπάρχει είναι ότι ο κ. Δένδιας έχει ήδη πρόγραμμα στην Αθήνα και για αύριο το πρωί. Ως εκ τούτου, όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Οι διευρυμένες δηλώσεις των δύο υπουργών έχουν, πάντως, προγραμματιστεί για τις επτά το απόγευμα.

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Άγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Κυρίως, όμως, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα μιλήσουν για τα διμερή θέματα, που σε σημαντικό βαθμό έχουν αποκτήσει και σημαντική περιφερειακή διάσταση.

Η ελληνική πλευρά κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, αναμένοντας την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Άγκυρας. Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι επίσης σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο τέλος του μηνός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις