Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα, στο οποίο θα παρουσιάσει τα μέτρα που θα ισχύουν το Πάσχα, καθώς και τον οδικό χάρτη για την άρση του lockdwown.

Νωρίτερα, η επιτροπή των ειδικών, σε συνεδρίασή της, έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων αλλά και των διαπεριφεριακών μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, αναμένεται:

  • Άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου με τραπεζάκια έξω
  • Άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαΐου
  • Άνοιγμα διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 14 Μαΐου (με το restart στον τουρισμό)
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά

Σημειώνεται πως όλα θα γίνουν φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημολογικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, μεταφέρεται για τις 19:00 λόγω των έκτακτων ανακοινώσεων που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα κατά την περίοδο του Πάσχα.

Stop στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Το πρωί έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση εισηγείται την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα. «Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί. Μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να την επιβάρυνε»  είπε η κα Πελώνη. Πρόσθεσε δε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» ενώ τόνισε ότι τη διάρκεια των επομένων ημερών θα υπάρχουν «αυξημένοι έλεγχοι για τις μετακινήσεις».

Επιπλέον η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοινώσεων για το απόγευμα. «Η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

«Εντατικοποίηση των ελέγχων»

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι είναι δύσκολες οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

«Θα υπάρξουν δημόσιες ανακοινώσεις σύντομα, δεν γνωρίζω αν θα είναι από τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Άλλο πράγμα η επιθυμία και η προδιάθεση κι άλλο η στάθμιση του κινδύνου» σχολίασε σχετικά με τις αυξημένες προσδοκίες για άρση των περιορισμών. «Σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις ζωές μας, είμαστε στην τελική ευθεία» εκτίμησε.

«Θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων για να αποφευχθούν οι υπερσυναθροίσεις. Με κατανόηση αλλά έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα και η τάξη» τόνισε. «Αντιλαμβάνομαι την πίεση, χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή. Πρέπει όλοι να συνταχθούμε ώστε τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος, να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις