Ανοίγει ο δρόμος για να οδηγηθεί στη φυλακή ο πρώην χρυσαυγίτης φυγόποινος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, το σχέδιο έκθεσης με το οποίο συνιστά την άρση της ασυλίας του, με 22 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Η απόφαση αυτή αφορά την καταδίκη του Λαγού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση για την άρση της ασυλίας αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι και το τελικό στάδιο αυτής της πολύμηνης διαδικασίας. Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έξι μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, παραμένει ελεύθερος στις Βρυξέλλες, λόγω της ευρωβουλευτικής του ασυλίας.

Είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τελεσιδίκησε και η απόφαση για την φασιστική επίθεση στο Συνεργείο το 2013. Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Γιάννη Λαγό ως ηθικό αυτουργό επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι ο Λαγός είναι ένας από τους δύο καταδικασμένους χρυσαυγίτες που παραμένει ακόμα εκτός φυλακής. Ο Χρήστος Παππάς παραμένει ακόμα ασύλληπτος τόσους μήνες μετά, γεγονός που έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τον Guardian.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Την απόφαση της επιτροπής για άρση της ασυλίας ανακοίνωσε στο twitter η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχολιάζοντας ότι η δημοκρατία θα νικήσει.


«Επιτέλους! Η ολομέλεια του ΕΚ την επόμενη εβδομάδα θα επικυρώσει την άρση της ασυλίας του Νεοναζί εγκληματία Λαγού. Τώρα πλέον, είναι ευθύνη και των ελληνικών αρχών να ενεργήσουν τα νόμιμα ώστε να οδηγηθεί στην φυλακή. Και φυσικά να συλλάβουν το Νο2 της ΧΑ Παππά, που έγινε λαγός!», αναφέρει σε ανάρτησή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Τις προηγούμενες μέρες είχαν οργανωθεί κινητοποιήσεις στις Βρυξέλες για την άρση ασυλίας του και οι πόλη γέμισε με αφίσες που έλεγαν ότι η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά ο ίδιος για ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει απειλές κατά αυτών που τον «κατηγορούν άδικα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις