Σήμερα Κυριακή, 30 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να επισκεφτεί την Κομοτηνή, μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Δείτς τα τελευταία νέα και εκτιμήσεις για την επίσκεψη:

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε άλλωστε κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται ρητά σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όπως και σε ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη (την οποία ως γνωστό το τουρκικό κράτος την εξανάγκασε να εγκαταλείψει τις εστίες της).

Σύμφωνα τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα θα βάλει στο τραπέζι: ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό, την «υποστήριξη της Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταναστευτικό, διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη… τουρκική «μειονότητα» στη Θράκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ χαρακτηρίζει τον κ. Τσαβούσογλου ως ανεπιθύμητο.

Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου στη Θράκη

Από την Θράκη θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το πρωί της Κυριακής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τα βλέμματα όλων να στρέφονται προς τα εκεί, καθώς πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη σε μια περιοχή που η Τουρκία επανειλημμένως έχει θέσει ζητήματα «ανισότητας και ανισονομίας», σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της οποία προκλητικά επιμένει να αποκαλεί «Τουρκική».

«Η επίσκεψη στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στη μειονότητα απολαμβάνει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο του Ν. Δένδια προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του. Το πρωί της Δευτέρας, ο Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, αναμένεται και η επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ την Παρασκευή στην Αθήνα για να οριστικοποιήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη το πρόγραμμα.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διερευνητικές επαφές και τους μηχανισμούς μείωσης της έντασης μέσω των ΜΟΕ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξανθης: Μας προσβάλλουν όταν μιλάνε για «τουρκική μειονότητα»

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξανθης, Εμινέ Μπουρουτζή, βάζει τα πράγματα στη θεση τους, μιλώντας στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

«Τι θα λεμε τα αυτονόητα; Άλλο η θρησκεία, άλλο αυτό που προσπαθούν να μας αποκαλούν. Όταν λένε για «τουρκική μειονότητα μας προσβάλλουν. Αυτό δεν υπάρχει».

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Θράκη, η κυρία Μπουρουτζή, δήλωσε: «Είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Ας πάει όπου θέλει».

Ο Πολιτιστικός Σύλογος Πομάκων Ξάνθης βάζει τα πράγματα στη θέση τους, μιλώντας με δριμύ ύφος για εγκάθετους της Άγκυρας.

«Τι θα λέμε τα αυτονόητα; Άλλο η θρησκεία, άλλο αυτό που προσπαθούν να μας αποκαλούν.

»Όταν λένε για “τουρκική μειονότητα” μας προσβάλλουν. Αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος του συλλόγους

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Θράκη, η κυρία Μπουρουτζή, δήλωσε:

«Είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Ας πάει όπου θέλει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις