Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, αν θα περιλαμβάνει όλους και κυρίως αυτούς που επλήγησαν από την κρίση ή λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του σε διαδικτυακή εκπομπή του Newsbomb.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βγάζει πολιτικές από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ», τονίζοντας ότι «οι ιδέες εκείνες που λέμε εμείς, ενίσχυση του κράτους, ρύθμιση της αγοράς, είναι ξανά επίκαιρες μετά από 40 χρόνια».

«Εάν η ανάπτυξη αφορά εν τέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς Ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία το μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες, αν δεν αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία που βλέπει πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία δυο χρόνια, αν δεν αφορά τον καταστηματάρχη ο οποίος δεν έχει ρευστότητα και πρόσβαση στις τράπεζες, τότε ποιους αφορά;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τον φόβο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι να επωφεληθούν πάλι οι γνωστοί άγνωστοι και η μεγάλη πλειοψηφία, ιδίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, να μην καρπωθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν». Διότι, όπως είπε, από τα 32 δισ. του Ταμείου τα περίπου 11 δισ. θα είναι δανεισμός που πάει στις τράπεζες, όμως «ο δανεισμός είναι ξεχασμένη υπόθεση για τη μέση μικρομεσαία επιχείρηση», ενώ τα περίπου 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και «οι επιδοτήσεις πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα και ΣΔΙΤ. Εκεί έχουν κατοχυρώσει, καπαρώσει θέση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέτος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πανδημία είναι εδώ και «θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση». Όσον αφορά στο 2022, εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα, εκτιμώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα θελήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του σχεδιασμού που είναι εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Θεωρώ ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα…».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική εμμονή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο» και «δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη Ν.Δ. προεκλογικά».

«Μελετώ τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο μου αρέσει να τις διαψεύδω»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις είπε ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν «τεράστια δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», σχολιάζοντας ότι του αρέσει να μελετά τις δημοσκοπήσεις αλλά περισσότερο του αρέσει να τις διαψεύδει στην πράξη.

Μίλησε για το εγχείρημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού, τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία, για να τονίσει ότι όμως είναι αισιόδοξος ότι επιτυγχάνεται «μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά» που παρουσιάζεται ανά θεματική ενότητα, για να προσθέσει ότι «έχουμε την πανελλαδική μας συνδιάσκεψη τον Ιούνιο. Νομίζω ότι προγραμματικά θα είμαστε έτοιμοι». «Όμως είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε το χρόνο για να προχωρήσουμε και στις οργανωτικές εκείνες διεργασίες που έχουν διακοπεί. Το συνέδριό μας», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται, μάλιστα, ακόμα και στο τι θα συμβεί αν χάσει τις εκλογές. Δέστε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τι σημαίνει αυτό, πώς το λέτε έτσι; Αν τυχόν ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εσείς θα σκεφτείτε ότι μπορεί και να μην παραμείνετε στη θέση σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, αποστέλλει μήνυμα προς τους τομεάρχες του κόμματος, ότι δεν είναι μόνιμοι στις θέσεις τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά ερωτώμενος για τον Νίκο Παππά, τον οποίο καλύπτει απολύτως για τις εναντίον του κατηγορίες στην Προανακριτική, αλλά λαμβάνει αποστάσεις από τους πολιτικούς του χειρισμούς: «Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους. Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…».

Προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη- Τι λέει για ΚΙΝΑΛ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η θέση του για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με την εκλογή ηγεσίας, καθώς ναι μεν αποφεύγει να παρέμβει στις εσωτερικές εξελίξεις άλλου κόμματος, αλλά αφήνει αιχμές πως αν εκλεγεί ο Λοβέρδος θα καταστήσει τη Χαριλάου Τρικούπη «δορυφόρο» της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης, κατά το προηγούμενο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Διαβάστε τον σχετικό διάλογο:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Πρόεδρε, να πάμε στην προοδευτική διακυβέρνηση; Το ερώτημα είναι με ποιους; Δηλαδή ΚΚΕ; Όχι. ΠΑΣΟΚ; Μάλλον προς όχι. Βαρουφάκης; Όχι. Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ανάδελφο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να βρίσκει προγραμματικές συνθέσεις και συναινέσεις και να είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να συνεργαστεί στην πορεία προς τις εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, θα είναι διπλές απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς το λέτε αυτό.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Όχι, δεν λέω τίποτε, λέω απ’ ό,τι καταλαβαίνω, απ’ ό,τι έχει ακουστεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λέω ότι ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Με ποιους όμως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με όλους αυτούς τους οποίους αναφέρατε. Διότι προφανώς όταν πηγαίνεις σε μια ανταγωνιστική κάλπη, κανένας δεν θα πει ότι «υποτάσσομαι σ’ ένα κόμμα που είναι μεγαλύτερο και άρα είναι βασικός ανταγωνιστής».

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εννοείτε ότι θα συγκυβερνήσετε με το ΚΚΕ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εννοώ ότι θα συγκυβερνήσουμε με όλες τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις. Κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θ’ αφήσουν χαμένη την ευκαιρία και δεν θ’ αφήσουν στο όνομα των ψηφοφόρων τους και του δημοκρατικού κόσμου την ευκαιρία να πάει χαμένη και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα είναι ότι τότε που θα προκύψει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε θα υλοποιηθεί μ’ έναν τρόπο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι γίνεται πάντα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά μέχρι τότε θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Εσείς έχετε απευθύνει πρόσκληση προς το ΚΙΝΑΛ, προς την κ. Γεννηματά. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Έχετε επαφή με την κ. Γεννηματά; Μιλάτε δηλαδή οι δυο σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κρυφά εννοείτε;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Όχι κρυφά, να την πάρετε ένα τηλέφωνο, αν έχετε ν’ αλλάξετε μια πολιτική άποψη. Γιατί, αυτό είναι προς θάνατον, κακό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις μας είναι κανονικές, φυσιολογικές. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος η κ. Γεννηματά και πιστεύω ότι κι εγώ είμαι στις προσωπικές μου επαφές. Σε πολιτικό επίπεδο, δημόσια, καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας. Είδα μ’ ενδιαφέρον ότι και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της. Το σέβομαι. Θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Θα έχει, και το θέμα της ηγεσίας τυπικά είναι ανοιχτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, αφήστε με να ολοκληρώσω. Θέλω να πω ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, είναι και το με ποιες πολιτικές, ποιες προγραμματικές θέσεις θα καταθέσει κανείς πάνω στις οποίες θα θελήσει να υπάρχουν συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα. Διότι, αν σ’ εμένα ρωτάτε που είμαστε ένα κόμμα του 30%, 32% στις τελευταίες εκλογές, το ΚΙΝΑΛ που είναι του 8%, δεν φαντάζει πειστικό ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και ιδιαίτερα σε μια εκλογική αναμέτρηση απλής αναλογικής.

Συνεπώς, το κρίσιμο διακύβευμα, είναι το προγραμματικό, είναι το πολιτικό. Είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το μοντέλο το νεοφιλελεύθερο που σε όλο τον κόσμο σήμερα πνέει τα λοίσθια, ή μ’ ένα μοντέλο προοδευτικό…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Περιμένετε γιατί λέτε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Τα χαρτιά στο ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και απ’ ό,τι διαβάζουμε, θ’ ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Εσείς λέτε ότι τότε μπορεί να δούμε εντελώς διαφορετικές θέσεις, τοποθετήσεις, σε σχέση με το θέμα των πολιτικών και των πιθανών συμμαχιών από τους τρεις μέχρι στιγμής, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, υποψηφίους;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κρίσιμο πάντοτε στην πολιτική, κατά την άποψή μου, είναι οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις και οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές. Δεν είναι αν μας αρέσει το πρόσωπο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Λέτε ότι θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κ. Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης. Να το κάνουμε συγκεκριμένο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός εκφράζει κι ένα διαφορετικό σχέδιο, όχι και οι τρεις διαφορετικό, αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δεν λέει ακριβώς αυτό, είναι μια δική σας, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, ερμηνεία, αλλά ας το προσπεράσουμε γιατί νομίζω έχουμε πολλά σημαντικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, νομίζω ότι είναι το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας κυρία Τρέμη. Το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας, είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με τις συνταγές του χθες, αυτές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτές που λένε ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερο κοινωνικό κράτος, μειώσεις των μισθών, εργασιακή αβεβαιότητα και ελαστικοποίηση, ανταγωνισμός με άλλες χώρες στο όνομα του χαμηλότερου μισθού, ποιος θα έχει χαμηλότερο μισθό για ν’ ανταγωνιστεί στην οικονομία.
Αυτό το μοντέλο, είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει δείξει τ’ αποτελέσματά του. Τούτη την ώρα, η χώρα πρέπει να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να ενισχύσει την εργασία, πρέπει να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Βγάλαμε κάποιο δίδαγμα από την κρίση; Απ’ αυτή την κρίση της πανδημίας που φτωχοί και πλούσιοι έτρεχαν στα δημόσια νοσοκομεία να σωθούν, βγάλαμε κάποιο δίδαγμα; Ή θα συνεχίσουμε να λέμε «ιδιωτικοποιήσεις των δομών υγείας»; Βγάλαμε το δίδαγμα ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δαπάνες;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα μου φύγατε πάλι μου γλιστρήσατε, ήμασταν στις συμμαχίες και στις συνεργασίες…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, δεν υπάρχει τίποτε πιο δυνατό από μια ιδέα που γίνεται επίκαιρη. Οι ιδέες μας, οι ιδέες εκείνες που λέμε εμείς, ενίσχυση του κράτους, ρύθμιση της αγοράς, είναι ξανά επίκαιρες μετά από 40 χρόνια.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Λόγω Covid, προφανώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν μια ιστορική τομή. Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που βγάζει πολιτικές από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μου κάνετε τη χάρη να επανέλθουμε στις συνεργασίες και στις συμμαχίες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας την κάνω.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου τι τρέχει; Υπάρχει πολιτικό φλερτ; Μ’ εκείνον έχετε κάποια απευθείας επαφή; Ή, γιατί λέγεται κι αυτό, μπορεί να υπάρχει διαμεσολάβηση τρίτου προσώπου; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην κ. Βάρτζελη, που είναι από τις πιο ηχηρές μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μ’ αρέσει ο όρος «μεταγραφή», είναι μια συστράτευση σ’ έναν κοινό στόχο. Διότι αυτή τη στιγμή, πώς να το κάνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιωματικά κατέχει το ρόλο της ηγεμονεύουσας δύναμης στη δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αυτόνομες πορείες, με τις οποίες θ’ αναζητήσουμε συγκλήσεις.

Σας επαναλαμβάνω ότι έχω καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με όλους τους πολιτικούς του χώρου αυτού, αλλά μην το προσωποποιείτε. Δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πολιτικά σας ρώτησα, σας ρώτησα αν είστε κοντά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου πράγματι το τελευταίο διάστημα εκφράζει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι άλλα στελέχη του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Αυτό κατά την άποψή μου είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή προοιωνίζετε και κάποιες εξελίξεις ενδεχομένως σ’ αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω, θα σεβαστώ απολύτως την εσωτερική αυτονομία επί της διαδικασίας αυτού του χώρου, αλλά περιμένω κι εγώ να δω τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις. Αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου. Πρέπει να είναι μια υπόθεση σύγκλισης πάνω στις προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα. Άρα περιμένω να δω μ’ ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πάντως και οι προσωπικές θέσεις και ο άτυπος διάλογος βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι δηλαδή κάτι που είναι κακό εν πάση περιπτώσει…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως γράφτηκαν κάποια πράγματα τα οποία δεν ισχύουν σε σχέση με το αίτημα που έκανα εγώ στα κρυφά για να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Και δεν ισχύουν με την έννοια, όχι ότι δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει Σοσιαλιστική Διεθνής…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έχει χάσει τη λάμψη της η Σοσιαλιστική Διεθνής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είπα, ότι είναι λίγο ρετρό.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή είναι μακριά από την Ευρώπη πια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμού των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων και σοσιαλιστικών δυνάμεων και στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, πώς σας φαίνεται; Έχετε στρατηγική εν πάση περιπτώσει προσέγγιση με τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Άρα, αυτή η ευρωομάδα, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι κάτι που το σκεφτόσαστε κάποια στιγμή, να πάτε προς τα εκεί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η ευρύτερη Αριστερά έχει τρεις εκφάνσεις: Είναι αυτή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που είναι η γενέτειρα, ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοσιαλδημοκρατία και οι Πράσινοι. Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν είναι τυχαίο. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη μαζί με το κόμμα του Αντόνιο Κόστα, τους Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας. 32%, είναι το μεγαλύτερο κόμμα.
Θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα να ενταχθεί, μου λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, η στρατηγική μας είναι να παραμείνουμε στην αριστερά, στη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους Πράσινους. Διότι η αντίληψή μου, η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά ριζοσπαστική που να επιδιώκει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας χωρίς πράσινο πρόσημο στις μέρες μας.

Για την Προανακριτική είναι κατηγορηματικός, καθώς λέει:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Θα σας πάω τώρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Από διάφορα στοιχεία, για να μη μακρηγορούμε, προκύπτει ένα υλικό που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ο κ. Παππάς επιχείρησε να παρέμβει τότε στη διαγωνιστική διαδικασία. Και το ερώτημά μου προς εσάς είναι αν είχατε κάποια τέτοια εικόνα ή αν έγινε αυτό το πράγμα, αν έγινε εν γνώσει σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Προανακριτική έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή. Δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Chanel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Chanel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κατηγορείται ότι παρενέβη στη διαγωνιστική διαδικασία για να κάνει δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ ένα κανάλι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και σας ερωτώ: Από πού προκύπτει αυτή η παρέμβαση και ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αυτό που δεν έκαναν διαδοχικές κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια; Δηλαδή τι; Να ρυθμίσουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ν’ αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες καναλιών να πληρώσουν τους φόρους τους.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Προκύπτει από μια αναγγελία στην Επιτροπή και προκύπτει και από την κατάθεση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και ήρθε μετά ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει «όχι, δεν χρειάζεται να τα πληρώσετε αυτά, θα σας δώσω κι άλλα τόσα με ευκαιρία την πανδημία». Κι εγώ να ήμουν ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, θα ήμουν πολύ χαρούμενος με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κι εσείς αν ήσασταν πρωθυπουργός, θα δίνατε χρήματα πάντως σε περίοδο πανδημίας. Όχι ειδικώς προς τα media, γενικότερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα την ευκαιρία να το κάνω. Δεν το έκανα. Θέλησα να γίνει ένας διαγωνισμός και μετά από 30 χρόνια να υπάρξει για πρώτη φορά νομιμότητα και να εξυγιανθεί και ο χώρος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και επιχειρήσεων. Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή περνά μια περιπέτεια πολιτική, κυρίως διότι αυτό δεν θα του το συγχωρήσουν κάποιοι, περισσότερο δε φαντάζομαι ότι δεν θα του συγχωρήσουν το γεγονός ότι βρέθηκαν 5 μέρες κλεισμένοι σε κάποια στενάχωρα γραφεία στη Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και έτρωγαν με delivery πίτσα και σουβλάκια.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τα ξέρουμε αυτά. Αλλά, να σας πω, θεωρείτε δηλαδή επιτυχή τη διαχείριση των media;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι, ήταν απολύτως σαφείς, καθαρές οι προθέσεις μας, και δε μετανιώνουμε γι’ αυτές. Λάθη κάναμε και το μεγαλύτερο λάθος, αν θέλετε, είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώ στόχος μας δεν ήταν ούτε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά να βάλουμε αυτό που ονομάζαμε σε τάξη και να επαναφέρουμε σε πλαίσιο νομιμότητας τη διαδικασία. Βρεθήκαμε απέναντι και με τους εργαζόμενους και με τους δημοσιογράφους που θέλαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους. Άρα λάθη έγιναν, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για επιτυχία.

Αυτό το οποίο όμως θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, είναι ότι στη χώρα πρέπει να υπάρχουν θεσμοί και να λειτουργούν. Το γεγονός δηλαδή ότι τόσα χρόνια υπήρχε ανομία, δεν τιμούσε κανέναν.

«Η μεσαία τάξη πολύ σύντομα θα καταλάβει τη διαφορά»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τη μεσαία τάξη. «Όχι δεν την είχαμε στοχοποιήσει, ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την 8ετή κατάσταση πολιορκίας», σημείωσε. Είπε ότι «ταλαιπωρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στη μνημονιακή περίοδο κι επειδή εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που κλείσαμε την πόρτα, είδε και εμάς ως μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προσδοκίες». Υποστήριξε ότι ωστόσο «την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε συνθήκες χρεοκοπίας, έθεσε το ερώτημα: τώρα που έχουν 37 δισ. τα ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. να περιμένει, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, τι προσλαμβάνει από τη σημερινή κυβέρνηση η μεσαία τάξη; Δηλαδή, όπως είπε, οι εργαζόμενοι που «θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους αντί να αυξάνεται», οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «που θα μείνουν έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους», οι 30.000 οικογένειες «που θα δουν τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η κ. Κεραμέως αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων», τα νοικοκυριά «που θα δουν να πτωχεύουν με το νέο πτωχευτικό πρόγραμμα».

Σχολίασε ότι έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κοινωνικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Πολύ σύντομα η μεσαία τάξη θα καταλάβει τη διαφορά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση «από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου ότι πρόκειται για ταξική επιλογή», επισήμανε ότι «παρεξηγήθηκε αυτή η δήλωση». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το λογαριασμό τον πλήρωσε συνολικά η μεσαία τάξη, «συνολικά από όλες τις κυβερνήσεις, την περίοδο που κυβερνήσαμε εμείς αναλογικά λιγότερο» και πως αν υπήρχε άλλη επιλογή «θα την είχαμε αναλάβει». «Ήταν λάθος αυτή η δήλωση και μάλιστα ήταν παρεξηγήσιμη και παρεξηγημένη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «άλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης που προέρχεται και από μια αγγλοσαξονική σχολή, όπου είναι πιο ευκρινής ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης», για να σημειώσει ότι «στην Ελλάδα αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμα και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο».

Είπε πως είναι αλήθεια ότι «δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναδιανομή που ήταν ο στόχος μου. Δηλαδή να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να επιβαρύνουμε το μεγάλο πλούτο ο οποίος στη χώρα μας φοροδιαφεύγει και αυτό είναι το μεγάλο κλειδί».

Συνεργασίες – «Προοδευτική Διακυβέρνηση»

Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές (σ.σ. που θα είναι με απλή αναλογική) «δε θα χαθούν, δε θα είναι άγονες και δε θα πάμε σε δεύτερη κάλπη». Είπε ότι σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές» κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης «δε θ’ αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη {…} και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Είπε ότι σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις τους με την κ. Γεννηματά είναι φυσιολογικές, «είναι ένας ευγενικός άνθρωπος» και ότι σε πολιτικό επίπεδο «δημόσια καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας».

Σχολίασε ότι είδε μ’ ενδιαφέρον ότι «και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στο λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της, το σέβομαι, θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες». Τόνισε ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα «αλλά και το ποιες προγραμματικές θέσεις θα καταθέσει κανείς, πάνω στις οποίες θα θελήσει να υπάρχουν συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα». «Συνεπώς, το κρίσιμο διακύβευμα, είναι το προγραμματικό, το πολιτικό, το αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που σε όλο τον κόσμο σήμερα πνέει τα λοίσθια, ή μ’ ένα μοντέλο προοδευτικό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν εννοεί πως «θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κ. Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης», ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ». «Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική», είπε.

Υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί απολύτως την εσωτερική αυτονομία επί της διαδικασίας αυτού του χώρου, «αλλά περιμένω κι εγώ να δω τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις, αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση». Τόνισε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση δε μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου» αλλά «υπόθεση σύγκλισης πάνω στις προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα».

Για το αν υπάρχει κάποια επαφή με τον Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχει καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο με όλους τους πολιτικούς του χώρου αυτού, «αλλά μην το προσωποποιείτε, δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων». Σημείωσε ότι δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν περί αιτήματος του να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Είπε ότι πιστεύει στην ανάγκη συντονισμού των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων και σοσιαλιστικών δυνάμεων και στην Ευρώπη και στον κόσμο και πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να παραμείνουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους Πράσινους».

Ελληνοτουρκικά

«Η προοπτική της Χάγης είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι «αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, έχω αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική κινούμαι στη βάση αρχών και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος».

Είπε ότι έχει αποδείξει ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το μικροκομματικό -μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών που χαρακτήριζαν «προδοτική» και «τώρα όλοι σπεύδουν να την τηρήσουν και να την τιμήσουν»- και ότι θεωρεί προς όφελος της χώρας την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε πως «μια σοβαρή πατριωτική στάση είναι να επιδιώκει έντιμη λύση, χωρίς παραχωρήσεις με κόκκινες γραμμές προφανώς, χωρίς παραχωρήσεις των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Σχολίασε ότι «οποιαδήποτε άλλη ψευτοτσαμπουκάδικη στάση» δεν είναι πατριωτική.

«Μακάρι η Τουρκία να αναγκαζόταν να πάει σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλει ν’ αποφύγει τη Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι», είπε. Ανέφερε ότι δεν περιμένει πολλά πράγματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, «διότι ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Υποστήριξε ότι «ακριβώς επειδή έχει εσωτερικές αντιφάσεις τεράστιες, δε μπορεί να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων που είναι προς όφελος της χώρας, για να ελέγχει η Πολεμική Αεροπορία το FIR της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι «ο μεν Γεραπετρίτης λέει ‘η κόκκινη γραμμή μας στα 6 μίλια’, όταν μπαίνουν και σουλατσάρουν εντός των 12 μιλίων λέει ‘τα 6 μίλια κόκκινη γραμμή’. Ο δε Σαμαράς λέει ‘κόκκινη γραμμή ο ίδιος ο διάλογος μην τυχόν καθίσεις και συζητήσεις’, δεν έχει στρατηγική».

Εκτίμησε ότι «χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που η Τουρκία θέλει όχι την ενταξιακή της προοπτική πια, αλλά την ειδική σχέση με την ΕΕ. Θέλει δηλαδή να ξαναξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την Τελωνειακή Ένωση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην κυβέρνηση «αυτό να το συνδέσει με την προοπτική Χάγης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Όχι γενικά, γιατί στο Ελσίνκι ήταν ανοιχτό. Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», αλλά «η απάντηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», διότι, όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί».

«Ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο η Προανακριτική»

Μιλώντας για την Προανακριτική, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή». «Δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Channel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;», είπε.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη» όμως «ήρθε μετά ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει: ‘όχι, δε χρειάζεται να τα πληρώσετε αυτά, θα σας δώσω κι άλλα τόσα με ευκαιρία την πανδημία’». «Κι εγώ να ήμουν ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού θα ήμουν πολύ χαρούμενος με τον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε. Τόνισε ότι θέλησε να γίνει ένας διαγωνισμός και να υπάρξει μετά από 30 χρόνια «για πρώτη φορά νομιμότητα και να εξυγιανθεί και ο χώρος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και επιχειρήσεων». «Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Παππάς αυτήν τη στιγμή περνά μια περιπέτεια πολιτική, κυρίως διότι αυτό δε θα του το συγχωρήσουν κάποιοι», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν «καθαρές οι προθέσεις μας, και δε μετανιώνουμε γι’ αυτές, λάθη κάναμε…» και ότι ενώ δεν ήταν στόχος «ούτε συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε συγκεκριμένα συμφέροντα», αλλά η επαναφορά της διαδικασίας στο πλαίσιο νομιμότητας, «βρεθήκαμε απέναντι και με τους εργαζόμενους και με τους δημοσιογράφους που θέλαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο Νίκος Παππάς «σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι», γιατί, όπως είπε «για καθέναν από μας, η πολιτική διαδρομή δε σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση». Επισήμανε ότι σήμερα είναι τομεάρχης σε έναν κρίσιμο τομέα και σχολίασε γενικότερα ότι «κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη». «Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε», είπε στο ερώτημα αν, στην περίπτωση που δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα σκεφτεί ότι μπορεί να μην παραμείνει στη θέση του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις