Τις ηγεσίες των δυο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας επιλέγει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η διαδικασία αλλαγής φρουράς έχει εκκινήσει εδώ και καιρό καθώς αποχωρούν από τον μεν Άρειο Πάγο η Αγγελική Αλειφεροπούλου και από το ΣτΕ η Μαίρη Σάρπ, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου συνταξιοδότησης

Ήδη, μετά την προεπιλογή που προέκυψε με την ακρόαση των υποψηφίων στο τραπέζι του υπουργικού φτάνουν 3 συν τρία ονόματα δικαστών από τα οποία θα επιλέξει το Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Τρία από τον Άρειο Πάγο και τρία από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Τα φαβορί για τον Άρειο Πάγο

Για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση ισοψήφησαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και οι αρεοπαγίτες Κωστούλα Φλουρή Χαλεβίδου και Θεόδωρος Κανελλόπουλος, οι οποίοι κρίνονται σήμερα για τη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι στη διεκδίκηση είναι ο κ. Κανελλόπουλος και η κα.Γεωργίου.

Ο πρώτος είναι αρεοπαγίτης και η επιλογή του θα σημάνει επιλογή από αυτή την βαθμίδα μετά από χρόνια, καθώς ο Άρειος Πάγος “αποστρατεύει” πολλούς αντιπροέδρους λόγω συνταξιοδότησης και σηματοδοτεί το πέρασμα των ηνίων στο “νέο αίμα” της Δικαιοσύνης. Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος εάν τελικά επιλεγεί, θα παραμείνει έως το 2024, καθώς απέχει τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση. Ο αρεοπαγίτης δικαστής διετέλεσε από το 2016 έως το 2018, προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας.

Τη θέση διεκδικεί και η αντιπρόεδρος Μαρίας Γεωργίου που έχει δύο χρόνια μπροστά της μέχρι την συνταξιοδότηση. Μάλιστα, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προτάσσουν πέραν των άλλων και την τήρηση της ιεραρχίας.

To ΣτΕ

Στο Συμβούλιο Επικρατείας αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχτεί την κα. Σάρπ στη θέση του προέδρου, φέρεται ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης. Μάλιστα, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής συγκέντρωσε 20 από τους 22 που ψήφισαν. Ακολούθησαν η Ευαγγελία Νίκα και με δύο ψήφους διαφορά ο Παναγιώτης Ευστράτιου.

Ο κ. Σκαλτσούνης που έχει ένα χρόνο παραμονής στο σώμα, στην πορεία του έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας. Υπουργικό Συμβούλιο: 3 ονόματα για 2 θέσεις σε ηγεσία Αρείου Πάγου-ΣτΕ

Στο υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρξει επιπλέον εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις