Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, εμφανίστηκε κάθετος ως προς την επιβολή νέων μέτρων, διαμηνύοντας ωστόσο πως «δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα μέτρα που ισχύουν» και κάνοντας λόγο για τήρηση των περιορισμών που ήδη γνωρίζουμε.

Ωστόσο, ο υφυπουργός απέκλεισε την εφαρμογή οριζόντων μέτρων: «Θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών» τόνισε και στάθηκε στους χώρους διασκέδασης που «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα είναι ένα ενόψει και της μετάλλαξης «Δέλτα» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει: «εμβολιασμός, όχι πανικός, τήρηση των μέτρων που γνωρίζουμε, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις».

Για την επαναφορά της χρήσης μάσκας

Σχετικά με τη μάσκα και τη συζήτηση που γίνεται από μερίδα επιστημόνων οι οποίοι ζητούν καθολική χρήση της, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε διευκρίνισε πως η μάσκα ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Μάλιστα, έκανε λόγο για παρεξήγηση που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής των ειδικών.

«Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση δεν έπαψε η υποχρεωτική χρήση μάσκας» υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για καθολική χρήση της.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός να επιστρέψει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους εστίασης

Ειδικότερα, όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, ο κ. Σκέρτσος απέκλεισε το σενάριο τροποποιήσεων επί των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο που έχουμε ανακοινώσει».

«Σε αυτήν τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

«Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουμε πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Covid Pass: Πως θα γίνεται ο έλεγχος στην εστίαση

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε πώς θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, κάνοντας ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή (Covid Pass) που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όπως είπε, παραπέμποντας σε αναλυτικές οδηγίες την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο του πελάτη αν:

  • είτε έχει κάνει το εμβόλιο
  • είτε έχει νοσήσει
  • είτε έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού

Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του. Θα είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις