Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Όπως είπε, το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

  1. την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών,
  2. την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών,
  3. την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη
  4. και την προστασία των εργαζομένων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. Όπως τονίστηκε έχουν δοθεί οδηγίες στους δήμους για τη φιλοξενία σε κλιματιζόμενους χώρους των αστέγων, ενώ έγινε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στις άσκοπες μετακινήσεις.

Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοϊδης απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Επίκεινται μέτρα για τους εργαζόμενους

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παραπέμποντας ωστόσο για λεπτομέρειες στις δηλώσεις του υπουργείου Εργασίας που θα γίνουν αργότερα σήμερα.

Ειδικότερα, για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σας παραπέμπω σε δηλώσεις από το υπουργείο Εργασίας που θα γίνουν σε λίγη ώρα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επικοινωνία του με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη σχετικά με τον καύσωνα, προειδοποίησε την Πολιτεία και ζήτησε ν’ ακούσει τους ειδικούς, οι οποίοι προτείνουν σύμφωνα με τον ίδιο ότι ενδεχομένως πρέπει να κηρυχθεί μέρα αργίας η Δευτέρα για να προστατευτεί ο πληθυσμός. 

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις