Αδυναμία «να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Αφορμή για την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η υπογραφή πενταετούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει «πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμαρά;».

Αναφέρει επιπλέον πως η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου «ότι η κυβέρνηση “παρακολουθεί” την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας – Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση ότι «ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Πενταετής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας

Οι υπουργοί Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Χουλουσί Ακάρ, υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής -Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας- θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη. Προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», δήλωσε η Ρ. Σεκερίνσκα. Από την πλευρά του, ο Χ. Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις