«Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν απαντήσεις»,τόνισε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεσα μέτρα: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας με την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παίζουν επιτέλους τον ρόλο που τους αναλογεί, πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτή είναι μια δέσμη μέτρων που μπορεί να βάλει φρένο στην διαφαινόμενη εκρηκτική άνοδο των τιμών. Και είναι μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα» τόνισε σε συνάντευξή τους στην κυριακάτικη Realnews.

Η κυβέρνηση κινείται σε άλλη τροχιά, συνεχισε ο κ. Χαρίτσης. Επιμένοντας στην περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς περιμένει να γίνει ένα θαύμα! Είναι μια επιλογή που υπαγορεύεται από την αλλεργία της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια την ιδέα της κρατικής παρέμβασης. Τις συνέπειες τις βλέπουμε ήδη.

Σε ερώτηση πως και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν αγαθά που εμφανίζονταν στη χώρα μας με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, όπως η ενέργεια, η τηλεφωνία ή ακόμη και το σούπερ μάρκετ, απάντησε:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σταθερές τις τιμές του ρεύματος ακριβώς γιατί γνώριζε ότι η αύξησή του οδηγεί στην άνοδο των υπόλοιπων τιμών και ζορίζει εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Σήμερα η Ελλάδα έχει μία θλιβερή πρωτιά: έχουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Τι μεσολάβησε; Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει την ΔΕΗ σε εκρηκτική αύξηση τιμολογίων μόνο και μόνο για να την μετατρέψει σε κυβερνητικό «success story» στοιχίζει πολύ ακριβά στην κοινωνία και στην οικονομία.

Από εκεί και πέρα, το 2018-2019 η ελληνική οικονομία, έχοντας βγει από την μνημονιακή επιτήρηση, είχε ανοδική πορεία, ενώ την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε ενδυναμωθεί. Τόσο επειδή το εισόδημά τους σταδιακά βελτιώθηκε, όσο και επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβαινε στην αγορά και ενίσχυε τη διαφάνεια στις συναλλαγές μέσα από την ενίσχυση μηχανισμών όπως το Παρατηρητήριο Τιμών.

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το φάσμα της ανασφάλειας που καλύπτει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Και δεν είναι μόνο η πανδημία. Είναι ο συνδυασμός της πανδημίας με τις κυβερνητικές παλινωδίες και αδράνειες που μας έχει οδηγήσει στο σημείο αυτό.

Σχετικά με την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που βλέπει ο πρωθυπουργός, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε:«Ονομαστική ανάκαμψη μετά από τέτοια πρωτοφανή κρίση προφανώς θα υπάρξει. Το ζητούμενο είναι να μην μετατρέψουμε τα στατιστικά δεδομένα σε μικροπολιτικό επιχείρημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκινάμε από μια εξαιρετικά χαμηλή αφετηρία- δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την κατάσταση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν δεν υπήρχε οικονομική δραστηριότητα.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά την κατανομή της ανάπτυξης. Η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στον πτωχευτικό κώδικα, στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η ανάπτυξη στο λεξιλόγιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ισοδύναμη με την ενίσχυση των λίγων και όχι των πολλών»

Τέλος, αναφερόμενος σε όσα λεγονται για τον εμβολιασμό Πολάκη τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στήριξε τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Αυτές οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και υπακούουν στην ανάγκη της κοινωνικής θωράκισης έναντι μίας επικίνδυνης πανδημίας.

«Εμένα ομολογώ πιο πολύ με ανησυχεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ως υπουργούς του, πρωτοκλασάτους μάλιστα, πολιτικά πρόσωπα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια – ως στελέχη του ΛΑΟΣ τότε – θεωρούσαν τον ΑΜΚΑ προϊόν “εβραιομασωνικής” συνωμοσίας και κατέθεταν επερωτήσεις αναπαράγοντας fake news για δήθεν επικίνδυνα εμβόλια που υπαγορεύουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις