Την αποδόμηση των κυβερνητικών εξαγγελιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο στην 85η ΔΕΘ και την ανάδειξη του εναλλακτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ως της μόνης αποτελεσματικής στήριξης στις ανάγκες των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης θα επιχειρήσει στη δική του επίσκεψη στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένεται αύριο το πρωί να βρεθεί στη ΔΕΘ, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στο Βελλίδειο. Την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να εξειδικεύσει τις προτάσεις και τις θέσεις του κόμματος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί με αίσθημα ευθύνης ως προς το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει, όμως ταυτόχρονα θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Το σχήμα “πρωθυπουργός για τις ελίτ, όχι για την κοινωνία” θα είναι κυρίαρχο, ενώ θα αναδειχθεί η σύγκρουση των δύο κόσμων, όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο πεδίο της δημοκρατίας, των θεσμών, της λειτουργίας του κράτους και στις ελευθερίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρόκειται να αποδομήσει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο αφενός για εξαπάτηση των νέων -ιδίως με το πρώτο ένσημο-, αφετέρου για μέτρα που αφορούν τους ισχυρούς.

Πυρά για την ακρίβεια – Αίτημα η αύξηση του βασικού μισθού

Στην οικονομία, κεντρικός άξονας πρόκειται να είναι η ανάγκη ενίσχυσης των νοικοκυριών και της εργασίας, με προμετωπίδα το αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θα καταθέσει προτάσεις για άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία και αποτελεί βραχνά για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Επίσης θα υπογραμμίσει πως πρέπει να επανέλθει η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Στο επίκεντρο του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπαίνουν και οι προτάσεις για το νέο ΕΣΥ, τη διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, η ενίσχυση του δημόσιου έναντι του ιδιωτικού.

Όσον αφορά τους νέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της πρόσβασης στα ΑΕΙ και στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

Εξάλλου αναμένεται να αναφερθεί και στα ζητήματα δημοκρατίας, της διαφάνειας του κράτους έναντι της φάμπρικας των απευθείας αναθέσεων, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και στην απειλή της κλιματικής κρίσης, υπενθυμίζοντας το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Κουμουνδούρου για την “πράσινη επανάσταση”.

Παρότι η δήλωση «νίκη έστω και με μία ψήφο θα οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση» αναμένεται να επαναληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσει θέμα εκλογών, καθώς η προτεραιότητα δίνεται στην ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Έτσι κρίνεται σημαντικό να παρουσιαστούν διεξοδικά τα εναλλακτικά ερείσματα της προοδευτικής διακυβέρνησης ενώ παράλληλα η φθορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχώς αυξάνεται και η εκτίμηση πως το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά συνεχώς αυξάνεται θέτοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ετοιμότητα.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

10:00 Συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo

10:30 Συνάντηση με Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ- Helexpo

10:45 Περιοδεία σε Περίπτερα της Έκθεσης

19:30 Ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

13:00 Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης​

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις