Μητσοτάκης Δένδιας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την υπογραφή της αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Γιάννης Οικονόμου: Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία η οποία ενισχύει το στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην χώρα μας, μια συμφωνία που είναι μια ακόμα επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.


«Μένοντας στο τελικό αποτέλεσμα έτσι όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο με την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται και με ακόμα την πιο αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ένας χώρος που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν υλικό στα Βαλκάνια παρακάμπτοντας τα Στενά, μια ακόμα απόδειξη του κύρους και της στρατηγικής σημασίας που αποκτά η χώρα μας.

Και η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας και των ΗΠΑ για την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί και θα αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ερωτηθείς για την αποστροφή Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι δε θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως με το απολύτως παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη. Η χώρα μας μένει σταθερά σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου (από 10:20)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις