Για την Έκθεση πάνω στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

Βασικός άξονας της τοποθέτησης του ήταν η αναγκαιότητα αλλαγής των διατροφικών συστημάτων για το καλό όλων, από τον παραγωγό και τον καταναλωτή μέχρι τον πλανήτη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την Επιτροπή να μετατρέψει τη στρατηγική σε συγκεκριμένη νομοθετική δέσμευση σύμφωνα με τις προτεραιότητες που τέθηκαν στην έκθεση και να αξιολογήσει τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ με βάση τους στόχους της στρατηγικής, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία της αξιολόγησής τους.

Όλη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη:

Κύριε Πρόεδρε Κύριε Επίτροπε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με τη σημερινή έκθεση «από το αγρόκτημα στο πιάτο» δείχνουμε το δρόμο για τη κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο ριζικός μετασχηματισμός των διατροφικών συστημάτων για το καλό των παραγωγών, των καταναλωτών και του πλανήτη.

Η προώθηση της οργανικής γεωργίας και o καθορισμός δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των χημικών σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά στο αγρόκτημα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα στο πιάτο μας δεν επιβαρύνουν την υγεία μας, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και δίνουν νέες προοπτικές στους γεωργούς.

Κλειδί για την επιτυχία θα αποτελέσει η ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών με επιστημονικά τεκμηριωμένες διατροφικές επισημάνσεις και πληροφορίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων.

Καλώ την Επιτροπή να μετατρέψει τη στρατηγική σε συγκεκριμένη νομοθετική δέσμευση σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτουμε σήμερα σ αυτήν την έκθεση
και να αξιολογήσει τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ με βάση τους στόχους της Στρατηγικής και να διασφαλίσει τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο εισηγητές για την εξαιρετική δουλειά τους και να ευχηθώ ότι θα διατηρηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις