«Φρένο στην μετρολογία των τηλεπαραθύρων», όπως χαρακτηριστικά λέει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», θα επιχειρήσει να βάλει στο σημερινό του μήνυμα προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός φέρεται είναι ενοχλημένος από το γεγονός ότι εκτός των επιστημόνων,  κυβερνητικά στελέχη βγαίνουν δημοσίως με πολλές και διαφορετικές θέσεις αναφορικά με τα μέτρα και τη στρατηγική της κυβέρνησης, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες γύρω από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της πανδημίας, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρηματολογήσει για το τρίπτυχο της κυβερνητικής στρατηγικής που βασίζεται στην τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην αύξηση των εμβολιασμών και στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα τύπου Αυστρίας κλείνοντας την όποια συζήτηση υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. «Τα Χριστούγεννα θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όμως η οικονομία και η κοινωνία θα παραμείνουν ανοιχτές για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον θα απευθυνθεί σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», επισημαίνοντας πως υπάρχει «όπλο» για την πανδημία και αυτό είναι το εμβόλιο. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί και στα στοιχεία από την ιατρική κοινότητα, από τα οποία προκύπτει πως σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες που νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δώσει αρχικά μια απάντηση στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει την πανδημία του κορονοϊού να εξελίσσεται στον αυτόματο. Θα αναλύσει την επιδημιολογική εικόνα, με κεντρική εκτίμηση ότι βαδίζουμε σε πορεία σταθεροποίησης, έστω και σε υψηλά επίπεδα, και θα αναφερθεί στις αντοχές και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Τα βασικά σημεία στο μήνυμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα θα απευθυνθεί στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρξουν άλλοι περιορισμοί, αλλά αυτοί που ισχύουν σήμερα θα συνεχιστούν και στον γιορτινό Δεκέμβρη. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, τα Χριστούγεννα θα χρειαστεί να γιορτάσουν σπίτι, αποκλεισμένοι από τη διασκέδαση.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει σαφές ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά το “Γαλλικό μοντέλο” που συνδέει την ισχύ του Green Pass με την 3η δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Προϋπόθεση να εφαρμοστεί και στη χώρα μας είναι να ληφθεί κεντρικά απόφαση για αυτό το μέτρο από την Ευρώπη, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Παράλληλα θα απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό με την 1η αλλά και την 3η δόση, η οποία αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία για το «τείχος» ανοσίας απέναντι στην covid_19.

O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης, με την εκρηκτική πορεία της πανδημίας και τις καθημερινές, δραματικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα ζητήσει από όλους να μην εφησυχάζουν και να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Θα κάνει επίσης αναλυτική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο κλινών covid και Μ.Ε.Θ., όσο και σε αυτό της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα αναμένεται να αναφερθεί και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισημάνει δηκτικά το γεγονός, ότι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πανδημίας. Θα διατυπώσει κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υγειονομική κρίση λέγοντας «όχι» σε κάθε μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θα στηλιτεύσει δε, την σπουδή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει την απάντηση του, στο μήνυμα του πρωθυπουργού, προτού αυτό ανακοινωθεί επισήμως.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις