«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) είναι πράγματι “ιστορική”. Με την πιο αρνητική βέβαια έννοια του όρου», αναφέρει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, σε δήλωσή του. Σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά, που Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει σε συνεδρίαση του εκκλησιαστικού οργάνου, και μάλιστα αποδέχεται την εξαίρεση της Εκκλησίας από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας».

Ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι «πρόκειται για συμβολισμό, που αποκαλύπτει πώς εννοούν και οι δυο πλευρές την περιβόητη διακήρυξη περί διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Κράτους» και τονίζει ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός «αποκαλύπτει επίσης πώς εννοεί ο ίδιος τον “φιλελευθερισμό” του». Ειδικότερα, κατά τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης «αναγνωρίζει στην Εκκλησία ρόλο υπεράνω των νόμων και υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας δηλαδή της δημόσιας υγείας». «”Του τρέχει” σαν να λέμε, ο φιλελευθερισμός… “από τα ράσα”», σχολιάζει. Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «υποχρεώθηκε βέβαια να παγώσει, μέσα σε γενική κατακραυγή, τη μονιμοποίηση 4.000 ιερέων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, όπως αποκάλυψε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η Εκκλησία θα μπορούσε να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στην επέκταση του εμβολιασμού. Όχι με γραφειοκρατικές “εγκυκλίους” για να φύγει η υποχρέωση, αλλά με πράξεις και λόγους που στο τμήμα των πιστών που αντιστέκεται ακόμα, “μετράνε” διαφορετικά». «Είχε τη δυνατότητα», σημειώνει, «ώς τώρα, το απέφυγε. Έμεινε το έργο ορφανό, στους ώμους φωτισμένων ιεραρχών και κληρικών, που ο αριθμός τους όμως είναι περιορισμένος».

Τέλος, σχολιάζει ότι «το σήμα που εξέπεμψε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση: η συνέχιση της εξαίρεσης των ναών από τους υγειονομικούς κανόνες ενισχύει καίρια τις λανθασμένες αντιλήψεις». «Κι αυτό», καταλήγει, «τη στιγμή που η χώρα μας σπάει το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, σκαρφαλώνοντας τις τελευταίες βδομάδες στην κορυφή της Δυτικής Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις