Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/2), αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τις επερχόμενες γιορτές.

Η σύσκεψη έγινε σήμερα καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στη Σόφια, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Εξετάστηκαν και συζητήθηκαν όλα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πανδημία και την «απειλή» που συνιστά η μετάλλαξη Όμικρον, εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε προς το παρόν να μην ληφθούν κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Οι πληροφορίες λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα, και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στην Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Η πρόταση για τα ρεβεγιόν

Πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα της καθημερινότητας των πολιτών βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, η οποία σκέφτεται ένα νέο μέτρο για τους εμβολιασμένους που θέλουν να γιορτάσουν την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA το μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η είσοδος στην εστίαση για τους εμβολιασμένους μόνο με αρνητικό rapid test.

Το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως έπεσε στο τραπέζι της κυβέρνησης μετά και από την σημερινή σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα ή αποφάσεις, ωστόσο εκτιμήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδα και συζητήθηκε το σχέδιο προκειμένου εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να κάνουν γιορτές με ασφάλεια.

Την στιγμή λοιπόν που οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από κάθε δραστηριότητα μέσα στις γιορτές, στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης βρίσκεται για πρώτη φορά ένα «μέτρο-ασφαλείας» προκειμένου να μην υπάρχει απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων μετά την εορταστική περίοδο.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ήδη μιλάνε για ένα πέμπτο κύμα μετά τις γιορτές το οποίο θα την πυροδοτήσει τόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον όσο και η αυξημένη κινητικότητα μέσα στις γιορτές.

Προειδοποίηση ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αναφερθεί σε 89 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με 3 ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο Π.Ο.Υ. σε ενημέρωσή του.

Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον εντοπισμό της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» και ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν παραμένουν άγνωστα, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί. «Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε το προφίλ σοβαρότητας και με ποιόν τρόπο επηρεάζεται αυτή από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία», αναφέρει ο Π.Ο.Υ.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάποιες περιοχές, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν. «Οι νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική συνεχίζουν να αυξάνονται και δεδομένων των αυξανόμενων κρουσμάτων είναι πιθανό πολλά συστήματα υγείας να υπερφορτωθούν σύντομα», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις