Με 156 ψήφους καταψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, κατά την οποια η πρόταση μομφής έλαβε 142 υπέρ, 156 κατά, 1 παρών (ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος), ενώ απούσα ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Όπως είπε, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές.

Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, «λίγο πριν το λυκαυγές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Έχετε υπαρξιακό πρόβλημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα είχε ως στόχο να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη πτώση στην τρίτη θέση στην επόμενη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υπαρξιακό πρόβλημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μπαράζ ψεμάτων. Όπως είπε, απόψε είπε δύο ψέματα σε κάθε πρόταση, ξεπερνώντας και τον χειρότερο εαυτό του. Η κυβέρνηση θα απαντήσει σε ένα προς ένα από αυτά, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το «γάντι», απαντώντας σε υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για το ζήτημα Φουρθιώτη στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την υπόθεση Novartis.

«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;»

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη.

»Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υπενθύμισε τους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση σε πανδημία και οικονομία, αντιπαραβάλλοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Τσίπρα μας είπατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας αυτή είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι το επόμενο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν να παραμείνει δεύτερο, αντί για τρίτο κόμμα στην επόμενη Βουλή. Και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα, με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτή η άκυρη πρωτοβουλία, εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του διατηρείται χωρίς οι υποστηρικτές του να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα όπως καταγράφουν οι τελευταίες έρευνες. Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές που πριν από λίγους μήνες απέρριπτε, αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν από το συνέδριο του;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Ακούσαμε τον κύριο Τσίπρα να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά, να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε κύριε Τσίπρα, κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε την σχετική ανακοίνωση, από δομήσουμε ένα ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα σε αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για χρήση διχαστικών συνθημάτων, ενώ πρόσθεσε δηκτικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως οι πολίτες τον παρακαλούν να κυβερνήσει ξανά. «Η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που συχνά φοριέται κι ανάποδα. Αυτό το γάντι η κυβέρνηση το σηκώνει όσο προσχηματικό και γεμάτο πολιτικές κηλίδες και να είναι. Και το σηκώνει, όχι για να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα».

Η συγγνώμη είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την διατύπωσαν. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας. Το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλυτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%.»

«Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης».

«Ο δεύτερος πυλώνας μας εδράζεται στην κοινωνική μας πολιτική. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλειά σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Rafale, λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα, όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τα Rafale που πετάνε ήδη στους Αττικούς ουρανούς; Στην τελετή υποδοχής ούτε ένας συνάδελφός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει. Τα Rafale βελτιώνουν τις σχέσεις μας, από το Ισραήλ μέχρι τον Αραβικό κόσμο. Αυτά δεν έχουν σημασία για όσους διαδηλώνουν για τον Κουφοντίνα και στη Βουλή καταψηφίζουν κορυφαίες στρατηγικές συμφωνίες.

Βολές προς ΚΙΝΑΛ

«Θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. Εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα που καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας κ. Κατρίνη περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν και σε μία αυτόνομη στάση, σ’ έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο. Αντίθετα όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε και συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.»

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη για την υπόθεση Φουρθιώτη – Ζήτησε εκλογές

«Ο Φουρθιώτης έχει στο χέρι εσάς κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνο τη μισή σας κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που η νύχτα έχει διεισδύσει στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για πρόωρες εκλογές κι αναρωτώμενος γιατί ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές κ. Μητσοτάκη», ρώτησε ο τέως πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η δημοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν καταργείται από την πανδημία, απαριθμώντας τις χώρες στις οποίες έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω κορωνοϊού, όπως η Γερμανία, αλλά και η Πορτογαλία σήμερα Κυριακή.

«Έχετε τελειώσει πολιτικά»

«Κύριε Μητσοτάκη, κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε. Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές. Μια είναι η επιλογή αξιοπρέπειας. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές. Να σας κρίνει ο λαός, πριν να είναι αργά για εσάς και τη χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας προς τον πρωθυπουργό πως θα τον καταπιεί ο βούρκος στον οποίο επιπλέει: «Αν τα ξέρατε για τον Φουρθιώτη, θα έπρεπε να είχατε αποπέμψει το δεξί σας χέρι. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι αυτόν, αλλά έχει στο χέρι εσάς. Αν δεν έχετε σήμερα να δώσετε μια σοβαρή απάντηση θα σας καταπιεί ο βούρκος. Μόνη επιλογή σας είναι να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε και τις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε βάρος του Φουρθιώτη για απειλές με μπράβους στο γραφείο του.

«Αποχώρησε ο κ. Βρούτσης από το υπουργείο, όχι ο Φουρθιώτης από το Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε έναν υπόδικο; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε; Ξέρατε ότι αυτός έστηνε εταιρείες-βιτρίνα για εισπράττει από το κράτος»;

«Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25- να συγκροτήσουν προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, υποσχόμενος πως την πρώτη εβδομάδα αυτής της κυβέρνησης θα διαγραφούν τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή, θα προστατευτούν τα νοικοκυριά και θα καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε «πάγωμα» των λογαριασμών της ΔΕΗ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ.

«Καλούμε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να σταθεί στο πλευρό μας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός.

«Για ποιο κράτος μιλάτε; Κι εσείς το θέλετε επιτελικό τρομάρα σας»…

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς θα «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ όταν την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ο λαός, αλλά οι τιμές της επιχείρησης στα χρηματιστήρια.

Έκανε λόγο και για τις τιμές των PCR, που «έφτασαν σε τιμές μαυραγορίτικες, βάλατε πλαφόν διπλάσιο και τριπλάσιο από αυτό που πετυχαίνουν οι δήμοι με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης, αναρωτήθηκε για ποιο κράτος μιλά η κυβέρνηση: «Κι εσείς το θέλετε επιτελικό τρομάρα σας. Ιδιωτικοποίηση σε υγεία, ενέργεια, παιδεία, σε υποδομές, παντού. Πώς θα έχουμε κράτος; Η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις θανάτων στην Ευρώπη κι εσείς κλείνετε το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη. Πώς θέλετε να έχουμε κράτος, και μάλιστα επιτελικό όταν απεχθάνεστε κάθε τι δημόσιο; Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει τον μήνα με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κι εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τον τομέα της ενέργειας. Με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες; Παράγετε περισσότερα δεινά, διαφθορά και ψέμα από όσα ο λαός μπορεί να καταναλώσει».

Σε σχέση με την κακοκαιρία «Ελπίδα», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σαρκαστικά πως ο μόνος που κρατά πρακτικά σε αυτή την κυβέρνηση είναι ο κ. Φουρθιώτης, αναφερόμενος στην κυβερνητική σύσκεψη πριν την έλευσή της κατά την οποία φαίνεται πως δεν τηρήθηκαν πρακτικά.

Όσον αφορά την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός χρωστά 23.275 συγγνώμες και πως δεν αρκεί μία συγγνώμη για να καθαρίσει: «Χρωστάτε μια συγγνώμη για κάθε μια χαμένη ζωή από την πανδημία, καθώς επιλέξατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ».

«Το Μάτι ήταν ένα συλλογικό τραύμα το οποίο απαιτεί σεβασμό»

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, επίσης, να αντιστρέψει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση και τη ΝΔ για το Μάτι:

«Αντί να πείτε “αποτύχαμε”, είχατε το θράσος να μας κουνήσετε το δάχτυλο, με ασπίδα την τραγωδία στο Μάτι. Το Μάτι ήταν ένα συλλογικό τραύμα το οποίο απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες».

Στην αρχή, εξάλλου, της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, πως όταν ένας πολιτικός γίνεται περίγελος, έχει τελειώσει: «Οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία στην προπαγάνδα κι εσείς εθισμό στην αλλοίωση της αλήθειας. Είστε και εσείς θύματα αυτής της προπαγάνδας; Όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο και περίγελος, έχει τελειώσει πολιτικώς».

«Το χειρότερο, όμως είναι ότι ζείτε σε ένα δικό σας παράλληλο σύμπαν. Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης, αποτύχατε με κόστος μεγάλο για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις