Το θέμα της οπαδικής βίας θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η σύσκεψη έρχεται στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, και ενώ οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει προ ημερών με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην εξιχνίαση του συγκεκριμένου εγκλήματος.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει εκπρόσωπους των ΠΑΕ αλλά και των συνδέσμων οπαδών, προκειμένου να συζητήσουν για το πως μπορεί να υπάρξει εξυγίανση και να μην θρηνήσουμε άλλη φορά θύματα.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξετάζεται:

  • Η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον αποτελεσματικό έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. Εφόσον οι Ομάδες ως Ενώσεις δεν ελέγχουν τους Συνδέμους, η χρηματοδότηση τους να μειώνεται.
  • Αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων για τους Συνδέσμους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, κατά κοινή ομολογία, δεν εφαρμόζεται…
  • Εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA, το οποίο εμπεριέχει και ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η UEFA έχει από καιρό εκφράσει με επιστολή της τη δυσαρέσκεια της στην Ε.Π.Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) για το θέμα αυτό.

Εξάλλου,κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη με δύο νόμους θεσπίστηκε πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2019 ( ν. 4639/2019):

  • Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.
  • Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2021 (ν.4809/2021):

  • Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
  • Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
  • Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στη μάχη για την καταπολέμηση της «οπαδικής βίας» έχουν τεθεί και οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, με την αυστηροποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις