Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε δημοσίευμα στο Tvxs.gr, για έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εφαρμογής τουλάχιστον 14 προγραμμάτων της «Ελληνικής Αγωγής» του Άδωνι Γεωργιάδη στα σχολεία. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως μέσα από το άρθρο του εκπαιδευτικού Δ. Πολυχρονιάδη.

Η σχετική έγκριση έγινε στις 13 Μαρτίου του 2021 (αρ.πρωτ: Φ.1/ΔΝ/56002/ 28649/Δ7) και αφορά 14 προγράμματα στο σύνολο. Μερικά από αυτά είναι “τα Ανθεστήρια”, ο “Οίκος”, το “Παίζωμεν παιδιά” κτλ. Υπογράφει η Γενική Γραμματέας Π.Ε, Δ.Ε και Ε.Α Αναστασία Γκίκα η οποία επικαλείται “εντολή υφυπουργού”. Υφυπουργός κατά τον Μάρτιο του 2021 ήταν (και παραμένει) η Ζέττα Μακρή.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την έγκριση στην «Ελληνική Αγωγή» του Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνει:

«Η υπουργός της κυβέρνησης που έκανε έξωση στην καλλιτεχνική παιδεία και στις κοινωνικές επιστήμες στο Λύκειο… Η υπουργός που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το νέο πρόγραμμα Ιστορίας, δουλειά πρωτοπόρα και επίπονη μιας έξοχης επιστημονικής ομάδας… Που κατήργησε το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία», έχοντας σε όλα πειθήνιο όργανο και βραχίονα τη διοίκηση που διόρισε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής…

Αυτή η ίδια υπουργός, έχει ανοίξει τις πόρτες των σχολείων σε ένα ορυμαγδό, μια οχλαγωγία αντιεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών και οπισθοδρομικών απόψεων, από πλήθος εταιρειών που κινούνται από την ακροδεξιά αρχαιολαγνεία ως την ανοιχτή προπαγάνδα κατά των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μαθητών.

Με το αζημίωτο βέβαια, αφού με την έμμεση πλάτη του υπουργείου οι εταιρείες διαφημίζουν και το προϊόν τους, με διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Αν και με… πολύ καλές εκπτώσεις, όπως διαβάζω, αφού σε μια περίπτωση η τιμή από 2.500 € κατεβαίνει στα 1.200!

Αλλά η έσχατη των περιπτώσεων που αποκαλύπονται πλέον με ρυθμό χιονοστιβάδας, είναι η έγκριση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής, του καθηγητή Άδωνι Γεωργιάδη, που τυχαίνει υπουργός της κυβέρνησης. Mε έγκριση της πρώην Γ.Γ. του υπουργείου, η οποία όπως διαβάζω επικαλείται «εντολή υφυπουργού». Λίγο… δύσκολα θα βρουν συνεπώς κάποιον απλό υπάλληλο του ΙΕΠ να επιπλήξουν για το συγκεκριμένο κατόρθωμα.

Για αυτή την εικόνα παρακμής, πολιτική ηγεσία υπουργείου να στέλνει στα σχολεία την ιδιωτική επιχείρηση άλλου υπουργού, μόνο ντροπή. Που δεν απαλύνεται με καμιά προεκλογική αντικατάσταση της υπουργού, για να «εξευμενιστούν» οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι νέοι για την καταστροφική θητεία της. Το θέμα είναι να φύγει ΟΛΗ η κυβέρνηση.

Πρώτο μέλημα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αποκατάσταση του κύρους και της επιστημονικότητας του ΙΕΠ, που το 2015-2019, σε δύσκολες συνθήκες, είχε κατορθώσει να προσφέρει σπουδαίο έργο».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter, είχε σχολιάσει: «Η χρήση υλικού της Ελληνικής Αγωγής είναι άλλη μία σκοταδιστική απόφαση της κ. Κεραμέως». «Στην επίθεση στο ΕΠΑΛ δεν είχε δει τους νεοναζί, τώρα κάνει πως δεν βλέπει την alt right και διαφημίζει τζάμπα το μαγαζί του κ. Γεωργιάδη. Δεν αξίζει στην κοινωνία αυτή η παρακμή», σημείωσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε με καυστικές αναρτήσεις του ο Στέλιος Κούλογλου τον οποίο ο υπουργός κατηγορεί ως υποκινητή των δημοσιευμάτων αφού τον αναφέρει ως ιδιοκτήτη του ιστοτόπου tvxs.gr στον οποίο δημοσιεύτηκε το άρθρο του εκπαιδευτικού που αποκάλυψε το γεγονός.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Τη δική του απάντηση έδωσε με ανάρτηση στο Facebook ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:

«…Λοιπόν, ποτέ όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν εγώ ή οποιαδήποτε εταιρία μου, δεν έχει πάρει 1€ από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από κάποιο Υπουργείο είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε ακολουθώντας μία τυπική διαδικασία του ΙΕΠ που ισχύει για εκατοντάδες άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος Σύλλογος Γονέων ή κάποιος Διευθυντής Σχολείων θα ήθελε να καλέσει την Ελληνική Αγωγή για να παρουσιάσει δωρεάν στα παιδιά τους τα προγράμματά μας, τότε θα είχε το δικαίωμα να το κάνει νόμιμα. Δηλ. ότι τα προγράμματα ελέγχθηκαν για την επιστημονική τους επάρκεια και την παιδαγωγική τους καταλληλότητα και κρίθηκαν επιστημονικά σωστά και παιδαγωγικά κατάλληλα.
Σημειώστε ότι από πέρυσι που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και πήραμε την πρώτη μας έγκριση ακόμη δεν έχουμε πάει σε κανένα Δημόσιο Σχολείο και πολύ αμφιβάλλω αν θα πάμε, καθώς πάντα κάποιος θα είχε αντιρρήσεις πολιτικές στην σχολική Κοινότητα για να είμαι ειλικρινής.
Άρα δεν υφίσταται καμμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων με την δική μου ιδιότητα και την έγκριση αυτή. Το μόνον που μένει είναι η πιστοποίηση ότι είναι καλά προγράμματα.
Άρα γιατί τόσο μεγάλος θόρυβος; Πιστεύω ειλικρινά, αν διαβάσετε την ανακοίνωση του κ. Φίλη θα το καταλάβετε, το μείζον που τους ενοχλεί εδώ πέραν του προσώπου μου είναι η ουσία του τί είναι και τί εκπροσωπεί στην εκπαίδευση η Ελληνική Αγωγή…».

Δείτε εδώ την ανάρτηση:

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με προγράμματα του φορέα Ελληνική Αγωγή, αναφέρει: Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο υποβλήθηκε στο ΙΕΠ στο πλαίσιο προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, με τα έθιμα και τις γιορτές που διοργάνωναν οι αρχαίοι, καθώς και με τη σημασία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα της άσκησης του σώματος και οι αθλητικοί αγώνες, όπως «Ναυμαχία της Σαλαμίνος», «Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα κρυμμένο μυστικό», «Οδυσσεύς, ο πολυμήχανος ήρωας», «Θησεύς, ο βασιλεύς των Αθηνών», «Η Αργοναυτική εκστρατεία», «Μυθοταξιδεύουμε μετά μουσικής», «Παίζωμεν παιδιάν;», «Ανθεστήρια» και «Ειρεσιώνη», «Αγών-Αθλητισμός», «Το σώμα».

Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις