Επαναφέρει την τροπολογία του για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επανακατέθεσε, για το σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)».

πετρέλαιο θέρμασης

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την 15η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Απριλίου 2022, όταν οι ανάγκες του πληθυσμού είναι αυξημένες.

Συγκεκριμένα, για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους των αντίστοιχων άρθρων, ο φόρος που αντιστοιχεί στην αμόλυβδη βενζίνη και τη βενζίνη χωρίς μόλυβδο με προσθήκη ειδικών προσθέτων, μειώνεται από τα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 359 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης (DIESEL) μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) θέρμανσης, μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και αφορά λοιπούς καταναλωτές, μειώνεται από 1,5 ευρώ ανά Gigajoule, σε 0,30 ευρώ ανά Gigajoule.

Οι παραπάνω μειωμένοι συντελεστές κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της Ε.Ε και επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των παραπάνω άρθρων δύναται να παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών δυνάμει του οξυμένου κύματος ακρίβειας.

Δείτε εδώ την έκθεση

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκθέτοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο για την επιμονή τους να αρνούνται κατηγορηματικά τη μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή τις δηλώσεις Σκυλακάκης ότι δεν μειώνει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου είχε δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει τροπολογία ζητώντας μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει αυτό ο κ. Σκυλακάκης».

Επισήμανε ότι «η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση που θα είχε ένα νοικοκυριό αν μειώνονταν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα».

Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε: «Το θέμα είναι τι προτεραιότητες θέτεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, να μειώσει το φόρο σε ανώτερες περιουσίες όσον αφορά τις γονικές παροχές» . Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την πίεση του τεράστιου κύματος αυξήσεων, η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και αυτό είναι είναι ζήτημα προτεραιοτήτων», όπως είπε.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης η οποία «ρίχνει την κοινωνία στα βράχια με την άρνηση λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας».  Παράλληλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να «αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται».

«Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα μειώσει σημαντικά την τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, του αγροτικού πετρελαίου και τους λογαριασμούς φυσικού αερίου», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει την κοινωνία στα βράχια με την άρνηση λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας. Έχουν δώσει 5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και αρνούνται τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα που θα κοστίσει 1.5 δισ. ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο.

Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα μειώσει σημαντικά την τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, του αγροτικού πετρελαίου και τους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επανακαταθέσει την τροπολογία που είχε καταθέσει ήδη από το Σεπτέμβριο για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται».

ΠΟΠΕΚ: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Για την αύξηση των κρατικών εσόδων η Ομοσπονδία επισήμανε ότι “πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας,  που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους”.  “Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά”, τόνισε μεταξύ άλλων η ΠΟΠΕΚ στην επιστολή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις