Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού παραχώρησαν το πρωί της Μ. Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πλεύρης: «Μπαίνουμε στην φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας που είναι αυτή της συνύπαρξης με τον ιό», είπε ο υπουργός Υγείας και «τα μέτρα μπαίνουν σε φάση μη υποχρεωτικότητας. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορoνοϊό και χαλάρωσης των μέτρων«. Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι «με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε με νόημα «θα παρατηρούμε την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα προσαρμοζόμαστε». Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όσον αφορά τους δείκτες θανάτων η χώρα μας έχει μειωμένους σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πήρε σκληρά μέτρα ωστόσο σκοπός και στόχος ήταν να μειωθούν οι απώλειες από την πανδημία.

«Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης»

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας.

Ζαούτης: Σημαντική μείωση κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρατηρείται σημαντική σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα.

Παπαευαγγέλου: Τέλος τα τακτικά self tests στα σχολεία – Θα γίνεται έλεγχος μόνο σε περίπτωση κρούσματος

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» ανέφερε η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing.

«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κοροναϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνιση.

Τα μέτρα που αίρονται

Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα τα μέτρα που αίρονται είναι:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού  αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
  • Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
  • Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις