Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο να προαναγγέλλει τη δέσμη των προτάσεων που θα ανακοινώσει για τον περιορισμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο Μάιο αλλά να προειδοποιεί, αν όχι εγκαλεί, κάποιους υπουργούς του να ξεχάσουν τις εκλογές και να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους πριν τους απαλλάξει από αυτά.

Στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται για το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να βάλει τέλος στα σενάρια των εκλογών και να προετοιμάζει ανασχηματισμό μέχρι το τέλος Μαΐου με το χρονικό σημείο να μην έχει προσδιοριστεί ακόμα καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογεί και την επίδραση που θα έχει στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού το ταξίδι στις ΗΠΑ και η συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν στις 16/5.

Είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια ο ανασχηματισμός αυτός θα προσπαθήσει να «μιλήσει στην καρδιά του κόμματος» της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα καθώς δεν λείπουν οι αντιδράσεις και η γκρίνια στη βάση τόσο για τους εξωκοινοβουλευτικούς του κυβερνητικού σχήματος όσο και για την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Γιατί δεν θέλει εκλογές

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού που γνωρίζουν το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών με τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν. Στη συνέχεια προσδοκούν ένα καλοκαίρι ρεκόρ για τον τουρισμό που θα γεμίσει τα ταμεία και ακολούθως οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, εκτιμούν ότι μπορούν να δώσουν πραγματική πνοή στην Ελληνική οικονομία με τα οφέλη να φτάνουν μέχρι την βάση της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με όσα «υπόσχεται» το οικονομικό επιτελείο στο… πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Μητσοτάκης θέλει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της διαχείρισης των απανωτών κρίσεων και στη συνέχεια να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία. Να κριθεί συνολικά όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες και όχι στο αποκορύφωμα μιας κρίσης όπως αυτής που δημιούργησαν οι τιμές στην ενέργεια.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε προτεραιότητα η 15η Μαΐου για την εκλογή αρχηγού και την ολοκλήρωση των διεργασιών που ξεκίνησαν με το συνέδριο. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο χρόνος δουλεύει για εκείνους με τη φθορά να είναι μεγάλη για την κυβέρνηση ενώ πλέον τα προβλήματα είναι οξύτατα ώστε να μεταφερθεί το μπαλάκι σε εκείνους άμεσα έστω και αν δεν φοβούνται την ευθύνη.

Επίσης εκτιμούν ότι κάθε εβδομάδα που περνάει, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που παρότι δεν ζήτα πρόωρες εκλογές θα το συνέφερε αν οι εκλογές γίνονταν  άμεσα, θα πιέζεται από την πόλωση με τα οφέλη να μεταφέρονται κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη από την άλλη βλέπουν μεγάλη ανταπόκριση κυρίως στην Περιφέρεια για το κόμμα τους και εκτιμούν ότι με μία βελτίωση της παρουσίας στα αστικά κέντρα θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν πολύ ψηλότερα από το ποσοστό του 2019. Και στο ΠΑΣΟΚ έχουν μπροστά τους όχι μόνο την πορεία της αυτοοργάνωσης που μπορεί να δώσει οφέλη αλλά τόσο το συνέδριο που θα επισφραγιστεί με το νέο όνομα στις 8 Μαίου. Διεργασίες που θα δώσουν ενέργεια στο κόμμα.

Κρίσιμο το καλοκαίρι λόγω ελληνοτουρκικών και πολιτικής προστασίας

Κρίσιμοι παράγοντες για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό είναι βέβαια πέρα από το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού,  τα ελληνοτουρκικά αλλά και το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών που συνοδεύουν συνήθως το ελληνικό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια λόγω διάφορων παθογενειών αλλά και της κλιματικής κρίσης.

Η Τουρκία επιστρέφει με ένταση στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας να δείχνουν τις προθέσεις του Ερντογάν.

Η δε αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας και στην και στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ούτε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται ενίσχυση κάτι που θα προκύψει ξεκάθαρα στον προσεχή ανασχηματισμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις