Συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη, 12 Μαΐου, με την κύρωσή της από την Ολομέλεια. Mάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή την Τρίτη (20/5), οι εισηγητές όλων των κομμάτων ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία.

«Εκεί όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 10 Μαΐου ψηφίστηκε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν τη στήριξή τους στην Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τη διαφωνία τους, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας.

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Προς όφελος των εθνικών συμφερόντων λειτουργεί η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε στη συζήτηση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επεσήμανε, πως δεν έγινε καμία χάρη στις ΗΠΑ και τόνισε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι η 5ετής διάρκεια της, παρά τις αρχικές σκέψεις για 10ετή διάρκεια.

«Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στη Θράκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη, καθώς η κυβέρνηση θέλει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα μάλιστα, με τον κ. Δένδια η ενόχληση της Άγκυρας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ.

Μήνυμα προς Τουρκία

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας σχολίασε ακόμη πως η αναφορά στο προοίμιο για την απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, υπάρχει για να ακουστεί προς κάθε ακροατή.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και αξιόπιστος»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και σχολίασε, απαντώνας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και αξιόπιστος». Όπως είπε, «η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ο σωστός εταίρος στην περιοχή κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε», καθώς «δεν είναι ανατολίτικο παζάρι, αλλά αναβαθμίζεται η στρατηγική σχέση και αναπτύσσεται πιο σφιχτή κοινή στρατιωτική κουλτούρα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εισέρχεται στο επίκεντρο από την εσχατιά και υποστήριξε ότι στις δύσκολες ώρες που διανούουμε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατηγορηματική αντίθεση για το κατά πόσο ωφελούνται τα εθνικά συμφέροντα. Άφησε παράλληλα, να εννοηθεί ότι δρομολογούνται πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Περιμένετε λίγες ημέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε κι άλλα αφού τους δίνετε αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Ήδη παίρνουμε την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών. Θα αφήσω τα υπόλοιπα για την ολομέλεια», είπε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Καταψηφίζει την επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως παραχωρεί στις ΗΠΑ όσα δεν είχε παραχωρήσει ποτέ καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επανατροποποποιήσει το κείμενο. Σημείωσε μάλιστα, ότι η θέση της Ελλάδας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε χειρότερη θέση, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις.

Υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αν και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου την χαρακτήρισε «ανισοβαρή». Τη συμφωνία καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25. Για «κατάπτυστη συμφωνία για αμερικανικές βάσεις», έκανε λόγο ο Γιάννης Μαρίνος από το ΚΚΕ, ενώ ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση μίλησε για συμφωνία υποτέλειας. Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25 χαρακτήρισε τη συμφωνία ετεροβαρή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις