Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αρχικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αμηχανία μπροστά στο αποτέλεσμα των πολιτικών του κάνοντας λόγο για μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία.

Μην είναι τροχοπέδη η δυσκολία στα εθνικά θέματα τα αποτελέσματα των δικών σας πολιτικών συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κύρωση μιας συμφωνίας αλλά αφορά τη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο μετά και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον πυλώνα της διπλωματίας, τον μετριοπαθή διπλωματικό τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο, δε, για δύο σημαντικές υποχωρήσεις: Απεμπολείτε ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί που αφορούσε την ετήσια αναθεώρηση και παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάνετε για να κρύψετε την ενοχή σας για όσα κάνετε αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Αναφερθήκατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν βρήκαμε από τους προηγούμενους έιναι Ένοπλες Δυνάμεις που να έχουν τις στοιχειώδεις δαπάνες για να συντηρηθούν και να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Διότι, εσείς είχατε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ, σε σημείο ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Τώρα που είστε εκτός μνημονίων χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχουμε ρυθμισμένο χρέος, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχουμε 37 δισ. στα ταμεία, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που δεν έχετε υποχρέωση σε πρωτογενή πλεονάσματα, μας κάνετε και τους κόκορες από πάνω, ότι δίνετε χρήματα στις Ένοπλες δυνάμεις.

Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τις ΗΠΑ την αναθεώρηση της συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων και δεν προχωρήσαμε διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Με ποια ανταλλάγματα κάνατε αυτές τις παραχωρήσεις.

Να καταθέσω στα πρακτικά άρθρα της Καθημερινής και του Βήματος που δεν διαψεύστηκαν και αναφέρονται στα ανταλλάγματα που ζητήσατε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Πρώτον, υποβάλλατε αίτημα για σημαντική χρηματοδότηση των ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα άρθρα κάνουν αναφορά σε 6 δισ., αλλού αναφέρονται σε τρία. Τι απέγινε αυτό το αίτημα; Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν ούτε για ένα ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις