Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε στην Βουλή από τον Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα δεν εστίασε στο τι συμβαίνει με την αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ούτε και για τη συμφωνία με τη Γερμανία περί της ανταλλαγής τεθωρακισμένων.

Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος  είπε πως έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να αποστείλει και άλλο πολεμικό υλικό.

«Μας ζητάνε να στείλουμε διάφορα, σε άλλα λέμε ναι, σε άλλα ευθαρσώς όχι. Λέμε όχι σε αυτά που είναι ανεπτυγμένα για μια απειλή, ειδικά τώρα με το παραλήρημα της Τουρκίας. Τα απαραίτητα δεν τα διαθέτουμε. Από αποθέματα συνδράμουμε την Ουκρανία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα γερμανικά τεθωρακισμένα ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μια συμφωνία, με τη γερμανική πλευρά, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση καθώς όπως υποστήριξε μένουν να οριστούν οι τεχνικοί όροι σε σχέση με τον χρόνο και την κατάσταση στην οποία θα παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα από την Γερμανία.

«Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τον χρονισμό της αντικατάστασης προκειμένου να συμφωνήσουμε. Θέλουμε ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλιών τεθωρακισμένων με τα πιο σύγχρονα γερμανικά.

Για να γίνει πρέπει να τα δούμε. Να γίνει αξιολόγηση σε ποια κατάσταση βρίσκονται και μετά να προχωρήσει η ανταλλαγή ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένες ούτε δευτερόλεπτο οι Ένοπλες Δυνάμεις» είπε ο υπουργός Άμυνας. Τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία «τίποτα που θα αποδυναμώσει την αμυντική μας διάταξη».

Θοδωρής Δρίτσας: “Εκτεθειμένη κυβέρνηση”

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε την κυβέρνηση ως «πολλαπλώς εκτεθειμένη», κάνοντας λόγο για «ψεύδη και μισά στοιχεία». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ «ο Κ. Μητσοτάκης σας ξεπερνά και εσάς και τον Ν. Δένδια. ΙΧ εξωτερική πολιτική, ΙΧ αμυντική πολιτική». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «είστε εκτεθειμένοι. Σας εξέθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο καγκελάριος της Γερμανίας. Μην επικαλείστε ότι δεν είστε ελέφαντας. Μόνο την υπομονή σας να ανέχεστε αυτόν τον πρωθυπουργό μπορώ να σας αναγνωρίσω. Το επιχείρημα του υπουργού και της κυβέρνησης ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό» είναι απολύτως ανυπόστατο, γιατί ο μόνος όρος που γνωρίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: «επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά», για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται. Τέλος πια τα ψέματα και η ανευθυνότητα για τόσο κρίσιμα ζητήματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις