Στον Έβρο μετέβη από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να συναντηθεί με τους 38 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι, μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ που πήρε διεθνείς προεκτάσεις, εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Οι 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά -όλοι δηλώνουν Σύροι πρόσφυγες- αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν το πρωί από το φυλάκιο των Καστανιών στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι 38 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας του Έβρου όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες.

Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Open, ο Νότης Μηταράκης απαντησε σε όσους κατέκριναν την Ελλάδα σημειώνοντας ότι με «απόλυτο ανθρωπισμό και σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται εντός Ελληνικού εδάφους, κινήθηκε η ελληνικη αστυνομία, τους παρείχαμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες και οι άνθρωποι βρίσκονται με απόλυτη ασφάλεια στο φυλάκιο».

Σημειωσε επίσης ότι οι μετανάστες πέρασαν με βαρκα τον ποταμό Έβρο, προσθέτοντας πως βρίσκεται υπό διερεύνηση από ποιο σημείο περάσανε και ποιος τους διευκόλυνε.

«Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα συζητήσουν με τους ανθρώπους, θα γίνει ανάκριση και θα έχουμε απάντηση στα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβει και αν εμπλεκονται Αρχές άλλων κρατών ή άλλα τρίτα πρόσωπα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Αξίζει να σημειωθεί πως πτυχή προς διερεύνηση είναι το σημείο του εντοπισμού των προσφύγων, το στίγμα του οποίου βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, με βάρκα.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη το Σάββατο κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελληνική Αστυνομία είχε εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες δύο ανακοινώσεις, υποστηρίζοντας ότι η νησίδα δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

Τη Δευτέρα, ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε πως οι 39 εγκλωβισμένοι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονταν πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παρέθεσε το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι απέστειλαν.

Επίσης ανήρτησε βίντεο που παραχωρήθηκε στο βρετανικό Channel4 και τη δημοσιογράφο από τους πρόσφυγες.

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή δήλωσή τους, το βράδυ της Δευτέρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά, απευθύνουν μια σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και διεθνείς αντιδράσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες “ανύπαρκτοι” που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:

»Πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

»Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;

»Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;

»Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;

»Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

»Υπενθυμίζουμε τέλος στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούμε να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκκλήσεις οργανώσεων για παροχή βοήθειας

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 39 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης» ανέφεραν, ενώ όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.

Οι οργανώσεις τόνισαν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».

Υπενθύμισαν πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».

Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία οι εν λόγω πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχαν μεταφερθεί εκεί στις 14 Ιουλίου από τις ελληνικές αρχές, αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων».

«Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημείωσαν.

Οι οργανώσεις έκλεισαν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις