Οι υποκλοπές κυριαρχούν ως πεδίο αντιπαράθεσης στην πολιτική ζωή ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει στη Βουλή η πρώτη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Στη Νέα Δημοκρατία προβληματίζονται γιατί ενώ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το θετικό από πλευράς οικονομίας καλοκαίρι λόγω τουρισμό και τις ευοίωνες προβλέψεις των ξένων οίκων και αναλυτών όπως αυτές που διατύπωσε χθες η Ελβετική τράπεζα UBS, είναι αντιμέτωποι με τις ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών. Δέχονται παράλληλα και σφυροκόπημα από τον ξένο τύπο είτε πρόκειται για τους New York Times είτε για το Politico με το μέτωπο αυτό να μεγαλώνει μετά την ατυχή επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου να χρέωσει τη δημοσιογράφο Νεκταρία στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που προκάλεσε μέχρι και την αντίδραση της Wall Street journal.

Δείτε το tweet του επικεφαλής της Wall Street Journal στη Νότια Ευρώπη για το θέμα:

Νέο στοιχείο στην υπόθεση το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times όπου αναφέρεται ότι μετά την στάση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών… με άμεσους και έμμεσους τρόπους» φράση που αποδίδεται σε «πρόσωπο κοντά στον Μητσοτάκη» από την έγκυρη οικονομική εφημερίδα.

Τι παράγει πολιτικά μέχρι στιγμής η υπόθεση

Το βασικό όμως παραγόμενο αποτέλεσμα από την υπόθεση των υποκλοπών είναι ότι πια είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει υπό την ηγεσία Μητσοτάκη μετεκλογικά διάλογος και ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας  με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί βασική αγωνία στην Πειραιώς είναι το πώς θα επιδράσει η υπόθεση των υποκλοπών στη μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019.

Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας σταδιακά ξεκινούν οι δημοσκοπήσεις τις οποίες περιμένουν τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη για να διαπιστώσουν τον πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα, ξεκινώντας από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αύριο αλλά και τη Δευτέρα όπου θα συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Στην κυβέρνηση η γραμμή είναι πως «πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπουν ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής» ξορκίζοντας συστηματικά τις λέξεις «παρακολούθηση» ή «υποκλοπή». Η αντιπολίτευση να θέτει διαρκώς το ερώτημα αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι και αυτό κυριάρχησε και στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ερωτώμενος απάντησε πως “a priori ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα υπάρχει συνέχεια στο οικονομικό σκέλος του σκανδάλου και η χθεσινή  φράση του Νάσου Ηλιόπουλου που κάνει λόγο για “ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητα συμβάσεις που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων” είναι ενδεικτική της τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που θα έχει ως στόχευση τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους από παραιτηθέντες Γρηγόρη Δημητριάδη για Παναγιώτη Κοντολέοντα αλλά και τη διαχείριση των πόρων για τα συστήματα τύπου Predator που χρησιμοποιήθηκαν.

Στην Νέα Δημοκρατία την ίδια ώρα ετοιμάζονται και για την συζήτηση της Δευτέρας, σε σχέση με το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που αφορά στα όσα αποκαλύφθηκαν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και το οποίο έχει υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Χρειάζονται 120 βουλευτές για να περάσει και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα το ψηφίσει.

Κρίσιμος είναι και ο χρόνος κατά τον οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε ζητήσει να προηγηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, ενώ την άμεση σύγκληση της Επιτροπής είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τελικά αυτό δεν έγινε, ενώ αμφίβολο είναι και το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η επίμαχη συνεδρίαση την άλλη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση στην αντιπολίτευση εκτιμούν πως και σε αυτή την εξεταστική επιτροπή η κυβέρνηση Θα ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε στην αντίστοιχη επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της «λίστας Πέτσα». Θα επιλέγει δηλαδή από την πλειοψηφία ένα μονοκομματικό προεδρείο το οποίο και θα αρνείται πεισματικά να καλέσει τους μάρτυρες που θα ζητάει η αντιπολίτευση και έτσι η συζήτηση θα περιοριστεί στην ατζέντα που θα θέσει η κυβέρνηση μέχρις ότου ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ορίζοντας αναμφισβήτητα των εξελίξεων είναι πλέον η ΔΕΘ και μένει να δούμε αν το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι ικανό να θεραπεύσει τις «πληγές» που άνοιξε η υπόθεση των υποκλοπών και αν αυτή θα κλείσει με κάποιο τρόπο ή θα προστεθούν νέες αποκαλύψεις

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις