Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε διπλή απόφαση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που εξετάζει και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, πρώτον να επισκεφθεί την Ελλάδα και δεύτερον να ζητήσει της συνδρομή της Europol.

Τις εξελίξεις προσπάθησε να υποβαθμίσει ο πρόεδρος της επιτροπής που είναι μέλος του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ που ελέγχει την πλειοψηφία στην αρμόδια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέτασε το σκάνδαλο του spyware από τις 7 Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 30 Σεπτεμβρίου, μπλοκάροντας τις καταθέσεις των περισσότερων από τους άμεσα εμπλεκόμενους με το Predator, όπως ο ιδιοκτήτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Interlexa.

Διπλό χτύπημα

Ωστόσο η επιτροπή που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει το σκάνδαλο με το λογισμικό κατασκοπείας και παρακολούθησης, γνωστή ως PEGA, πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Κύπρο για να πάρει συνεντεύξεις από βασικούς μάρτυρες επί τόπου.

Η PEGA θα επισκεφθεί τις δύο χώρες στις αρχές Νοεμβρίου για να διερευνήσει τις αναφορές για την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η επιτροπή στην επικείμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα ζητήσει να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.

Ουσιαστικά πρόκειται για τους μάρτυρες που, ενώ ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, δεν εκλήθησαν στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, στις 28 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή PEGA ζήτησε μέσω επιστολής την παρέμβαση της Europol προκειμένου να διερευνήσει τις παράνομες παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών και τις ενδεχόμενες ποινικές πράξεις.

Μάλιστα η επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα αλλά και για τη θέληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν τις υποθέσεις παράνομων παρακολουθήσεων που έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα πολιτικά συστήματα των χωρών.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών τόσο η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, όσο και ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Dragoș Tudorache είχαν αναφερθεί στην ανάγκη εμπλοκής της Europol.

Η διαμάχη με τον Παπαδημούλη

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter το ντραφτ του αναλυτικού προγράμματος της επίσκεψης με τα ονόματα που θα κληθούν, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Αφού έγινε γνωστό το αναλυτικό πρόγραμμα της αποστολής στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Pega και μέλος του δεξιού ΕΛΚ, Jeroen Lenaers, αμφισβήτησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί προσχεδίου προγράμματος και ότι θα αναθεωρηθεί.

Συγκεκριμένα, ο Λέναερς υποστήριξε πως η απόφαση που παρουσίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς. Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και τώρα που αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην αποστολή αυτή».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως ο ίδιος ο Lenaers είναι εκείνος που ως επικεφαλής έστειλε την επιστολή προς το ΕΚ, η οποία άλλωστε φέρει και την υπογραφή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν στο EURACTiV ότι ο Λέανερς είχε υπερψηφίσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ερευνητική αποστολή του PEGA στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ακολουθεί, η αρχική επιστολή που απέστειλε ο δεξιός ευρωβουλευτής προς την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην επιστολή σημειώνεται: “λαμβανομένων υπόψιν των εκθέσεων σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων και κατά βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την άσκηση της εντολής που έχει δοθεί στην Επιτροπή Pega”.

Για fake news του κ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, επικαλούμενη την ανάρτηση του κ. Jeroen Lenaers.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να επανέρχεται και να ζητά από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διαγράψει το σχετικό tweet του, αφήνοντας υπόνοιες πως ο κ. Παπαδημούλης ψεύδεται.

«Εμπρός, κ. Παπαδημούλη. Ελέγξτε με το συντονιστή της πολιτικής σας ομάδας εάν ποτέ το πρόγραμμα αυτό προετοιμάστηκε ή εγκρίθηκε από τους συντονιστές της PEGA. Εάν είστε αφοσιωμένος στην αλήθεια και το φως, δεν έχω αμφιβολία πως θα διαγράψετε το tweet σας και θα ζητήσετε συγγνώμη, χωρίς καθυστέρηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο Jeroen Lenaers.

Τελευταία τοποθέτηση ήρθε σήμερα το πρωί από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Τα ψέμματα και οι χυδαίες προσωπικές επιθέσεις, έχουν κοντά ποδάρια! Η ίδια η Εξεταστική Επιτροπή PEGA του ΕΚ ανακοίνωσε στις 22/9 την επίσκεψη στην Ελλάδα για τις #υποκλοπες. Ο δε Πρόεδρος της, έστειλε στις 14/9 την επιστολή με συνημμένο το πρόγραμμα! Η συγκάλυψη δεν θα περάσει!».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις