«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται στην υπόθεση των υποκλοπών και να μη δίνει απαντήσεις. Οι αθώοι δεν κρύβονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Και στην περίπτωση Ανδρουλάκη και στην περίπτωση Κουκάκη υπήρξε ένας συγχρονισμός παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator. Στην περίπτωση Σπίρτζη το μήνυμα για τη μόλυνση με το Predator αποστέλλεται στο κινητό του τη μέρα που καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για την ΕΥΠ», σημείωσε και πρόσθεσε: «την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, δεν γίνεται να μένουν σκιές για το αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

«Η κυβέρνηση», συνέχισε, «κατήργησε τη δυνατότητα οποιουδήποτε πολίτη να ενημερώνεται από την ΑΔΑΕ για το αν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση Κουκάκη». «Όλα αυτά είναι ενδείξεις ενοχής της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Όπως ενδείξεις ενοχής είναι και το γεγονός ότι κρύβονται πίσω από το απόρρητο και ότι οι Μπίτζιος και Λαβράνος, οι άνθρωποι της Intellexa, δεν κλήθηκαν στην εξεταστική να καταθέσουν. Αντίθετα θα έρθουν τώρα στη Θεσμών και Διαφάνειας με αίτημα της αντιπολίτευσης», είπε και πρόσθεσε: «γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει “φύλλο και φτερό” την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator;».

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, αν έστω ένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που περιλαμβάνει η λίστα του Documento έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ακριβώς επειδή είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για τη Δημοκρατία, όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν τις εκλογές, κάτι που ζήτησε και η PEGA, η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που διερευνά τις υποκλοπές», ανέφερε.

Μιλώντας στον «Real FM» και αναφερθείς στα θέματα της ακρίβειας, τόνισε: «με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης των τιμών διατροφής έχει σκαρφαλώσει στο υψηλό των τελευταίων 23 ετών». «Έχουμε 19% πάνω το ψωμί, 19% πάνω τα δημητριακά, 24% τα γαλακτομικά, 17% τα κρέατα, 16% πάνω το λάδι. Αυτά είναι τρομακτικά μεγέθη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, χρειάζονται παρεμβάσεις και στο σκέλος των τιμών αλλά και στο σκέλος του εισοδήματος. Όσον αφορά τις τιμές πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα μειώσουν το κόστος, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η εισαγωγή πλαφόν σε χονδρική και λιανική στο ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάροχοι ενέργειας μόνο τον Οκτώβριο είχαν περιθώριο κέρδους 166%, αγόραζαν στα 232 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσαν στα 619», τόνισε.

«Στο σκέλος του εισοδήματος, ο κατώτατος μισθός μπορεί και πρέπει να πάει στα 800 ευρώ. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, από το 2019 μέχρι σήμερα το ιδιωτικό χρέος στην εφορία έχει αυξηθεί 8 δισ. και άλλα 8 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν γίνεται να μη ρυθμιστεί και να μη διαγραφεί ένα μέρος αυτού του χρέους, ειδικά αυτό που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει ένα μοντέλο τελείως αναποτελεσματικό για την κοινωνία, πολύ αποτελεσματικό όμως για την κερδοφορία των λίγων σε βάρος της κοινωνίας», είπε, ενώ, ερωτηθείς για το καλάθι του νοικοκυριού, έκανε λόγο για ένα μέτρο που δεν έφερε κανένα πραγματικό αποτέλεσμα και είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Τόνισε ακόμα ότι «χρειάζεται να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που έχουν προκύψει στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στη διύλιση και εμπορία πετρελαίου». «Η φορολόγηση των υπερκερδών μπορεί να χρηματοδοτήσει άλλες παρεμβάσεις, όπως τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ», σχολίασε.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση Ινδαρέ, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «ο κ. Ινδαρές και οι δύο γιοι του αθωώθηκαν, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε ότι η οικογένεια δέχτηκε ωμή αστυνομική βία». «Εκείνο το διάστημα υπήρξαν αρκετοί, όπως στελέχη της ΝΔ, που εκτόξευσαν πολύ μεγάλες προσβολές προς την οικογένεια Ινδαρέ και πρέπει τώρα να ζητήσουν μία συγγνώμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «το ζήτημα είναι επίσης αν θα υπάρξουν συνέπειες για τις πράξεις ωμής βίας στις οποίες προέβη η αστυνομία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις