Το κατώφλι του Κάστρου του Γουίνδσορ θα περάσει σήμερα αργά το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντήσει τον νέο Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγο του Μαρέβα, θα έχει τη δεύτερη συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο μέσα σε ένα χρόνο.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε επισκεφθεί την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία, κατόπιν πρόσκλησης του τότε διαδόχου του θρόνου, και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα.

Στο επίκεντρο της τότε συνάντησης είχε βρεθεί η ολιστική στρατηγική που είχε εφαρμόσει το Ίδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος που το περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε πράσινο τοπόσημο που είναι ανοικτό στους πολίτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Η συνάντηση εκείνη είχε επικεντρωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Τατοϊου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ατζέντα της συνάντησης

Ο Κάρολος φέρεται να έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω και της ελληνικής καταγωγής του, από την πλευρά του πατέρα του, Πρίγκιπα Φιλίππου.

Σύμφωνα δε με τους Sunday Times, στη συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Dumfries House, ήταν υποστηρικτικός στο πάγιο αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ερώτημα όλων τώρα είναι αν θα υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας και ως Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ομιλία σε εκατοντάδες επενδυτές

Στην παραμονή του στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Eίναι το πρώτο δια ζώσης τέτοιο Συνέδριο από την προ πανδημίας εποχή, για δύο μέρες αφιερωμένες στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία, είναι ότι θα μετάσχουν πάνω από 240 επενδυτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Πατέλη, αναμένεται να έχει επαφές με σημαντικούς επενδυτές, που είτε έχουν ήδη τοποθετήσει κεφάλαια στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να το πράξουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να επισημάνει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Θα μιλήσει, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του, όπως τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του ΑΕΠ, το διπλασιασμό των εξαγωγών, καθώς και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τη χώρα και διαμορφώνουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Μάλιστα, τον πρωθυπουργό θα παρουσιάσει τους συνέδρους ο επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franck Petitgas, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις για την Ελλάδα, τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στο ραντάρ διεθνούς φήμης επενδυτών ως μία χώρα, που έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες της επιτήρησης και της εποπτείας και πλέον επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τηρώντας την δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και ως ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μία περίοδο με έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Με το βλέμμα στραμμένο και στις εκλογές

Σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics Kevin Featherstone για μια συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

O Kυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις προκλήσεις στο δρόμο προς τις εκλογές, τη θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και μια «δύσκολη» περιοχή, αλλά και για το πρόγραμμα του ενόψει τις διεκδίκησης της νέας κυβερνητικής θητείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις