Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση ης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των Υποκλοπών όπου έχουν κληθεί για να εξεταστούν ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι 3 επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται με το λογισμικό Predator (Ταλ Ντίλιαν, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίζιος).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ από τους 4 μάρτυρες ο μόνος που παρίσταται στην Επιτροπή είναι ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.  Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν προσέλθει οι επιχειρηματίες Φέρλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Tal Dilian, οι οποίοι δήλωσαν ότι διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι δυο πρώτοι έχουν ζητήσει να καταθέσουν υπόμνημα κάτι που θα συζητηθεί αν προβλέπεται να γίνει. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο αντιδρά η αντιπολίτευση. Για τον τρίτο επιχειρηματία, ιδρυτή της εταιρείας του Predator, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.

Αξίζει να τονιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, πραγματοποιείται μετά από πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 αξιοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνονται ακροάσεις και εξετάσεις προσώπων μετά από αίτημα των 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Αντικαταστάσεις στη σύνθεση της Επιτροπής

Προβληματισμό προκαλεί η νευρική στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με παρεμβάσεις στην ίδια την σύνθεση της Επιτροπής που αποτελείται από 19 συνολικά μέλη, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία με απώτερο στόχο να μπει φρένο στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Έτσι μετά τον Κώστα Τζαβάρα και στο παρά πέντε της κρίσιμης συνεδρίασης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση έθεσε εκτός Επιτροπής ακόμα δυο γαλάζιους βουλευτές. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ανδρέα Κουτσούμπα, που σύμφωνα με τη ΝΔ απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο γαλάζιος Ανδρέας Κουτσούμπας είχε ταχθεί κατά της επίκλησης του απορρήτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας είχε δηλώσει ότι: «Είμαι κι εγώ από αυτούς που θα ήθελα, πολύ περισσότερο λόγω της ιδιότητας να το μάθω και εγώ» είπε για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Τη θέση τους θα πάρουν οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πλέον, μένει να αποδειχτεί αν η Όλγα Κεφαλογιάννη κάνει πράξη όσα έχει διαμηνύσει περί ανάγκης άρσης του απορρήτου. Να σημειωθεί ότι στην πολυτάραχη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την 1η Σεπτεμβρίου, η κ. Κεφαλογιάννη ευθυγραμμίστηκε με τις επιταγές του Μεγάρου Μαξίμου για το απόρρητο.

Τι θα γίνει με το απόρρητο και  τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων

Για το ζήτημα του απορρήτου, όλα δείχνουν πως εφόσον για το θέμα του απορρήτου διενεργηθεί ψηφοφορία, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών για να επιβάλλει τις απόψεις της.

Ωστόσο υπάρχει έντονο παρασκήνιο ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας θα υποστηρίξει ότι το ζήτημα του απορρήτου έχει ήδη κριθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Θεσμών όπως και της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές και έτσι δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας κατέστησε σαφές ότι η προεδρία της Βουλής δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα βίαιης προσαγωγής μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το επιχείρημα υπέρ αυτής της θέσης αφορά το ότι τέτοιο δικαίωμα θα διαθέτει η επιτροπή μόνον εάν μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτά παρότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι το δικαίωμα τεκμαίρεται από τις διατάξεις του άρθρου 43 Α παράγραφος 2 περίπτωσης α) του Κανονισμού της Βουλής.

Τέλος, η συνεδρίαση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών με τον γαλάζιο πρόεδρο Θανάση Μπούρα να ισχυρίζεται πως η διαδικασία είναι μυστική επειδή αφορά την ΕΥΠ

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η συνεδρίαση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη και τις προκλήσεις που έχουν αποσταλεί, διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 41Α του ΚτΒ που καθορίζει τον τρόπο ακροάσεων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στις Επιτροπές της Βουλής. Η Επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ που αναφέρει ότι «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση έχει αντιτείνει ότι στην Επιτροπή έχουν κληθεί για εξέταση πρόσωπα που δεν διαθέτουν δημόσιο αξίωμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να κατήγγειλε ότι «αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, εφόσον αυτοί έχουν κληθεί για το θέμα των υποκλοπών του Predator».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις