Αλέξης Τσίπραςνομοσχέδιο Υγείας: Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξεπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

«Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ, αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», είναι η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της δημόσιας υγείας επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζετε την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχατε σχεδιάσει πριν την πανδημία, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα. Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια όταν οι πολίτες είναι μόνοι τους χωρίς αξιοπρέπεια σε μία δοκιμασία της υγείας τους και ανέφερε ότι η δέσμευση είναι για ριζική ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση.

«Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στην Υγεία όλων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας κυβέρνηση και ΝΔ ότι γυρνούν την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του1970.

«Στο μοντέλο του καλού γιατρού Όχι στο σύγχρονο μοντέλο της διεπιστημονικής συνεργασίας. Του καλού γιατρού που θα ψάχνει και θα εξυπηρετεί όχι τον ασθενή αλλά τον πελάτη. Και που πρόσβαση σε αυτόν θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά. Αλλά ακόμη και αν πληρώνεται καλά από τον πελάτη, θα είναι πάντα ανταγωνιστής και όχι συνεργάτης του συναδέλφου του γιατρού. Γιατί ο συνάδελφος μπορεί να του φάει τον πελάτη. Και το πρόβλημα εδώ, επαναλαμβάνω, δεν είναι πρόβλημα δεοντολογίας. Είναι πρόβλημα ουσίας».

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύθηκε ότι σε βάθος τετραετίας θα εφαρμοστούν οι εξής πολιτικές για την αναγέννηση της δημόσιας υγείας:

-Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

-Εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

-Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.

-Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

-Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)

-Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

-Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας

-Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις