Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, είπε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου άσχετο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και με τον σοκαριστικό εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 16χρονου, επειδή προέβη στο ”στυγερό έγκλημα” να μην πληρώσει 20 ευρώ σε ένα βενζινάδικο» και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στο σημείο η φτώχεια, η ανέχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση να θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μάλιστα και ποινή εκτέλεσης από έναν -πώς να τον ονομάσεις, ”κτήνος”;- που μάλιστα φοράει στολή ”προστασίας του πολίτη”. Ε, κύριε Θεοδωρικάκο;».

«Ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου όσο και της αστυνομικής, κρατικής βίας κι αυθαιρεσίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Είναι η ένταση της καταστολής, είναι η αντιμετώπιση του εχθρού-λαού, είναι το ίδιο το σάπιο διεφθαρμένο αστικό κράτος, που γίνεται ολοένα πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Αυτή είναι η μήτρα όλων των αποκρουστικών προσώπων της καταστολής, και των παρακολουθήσεων, και του αυταρχισμού. Και του κράτους – διαρρήκτη που μπουκάρει στα σπίτια φτωχών ανθρώπων για να τα βγάλει στο σφυρί. Και των φαινομένων αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, που αυξάνονται» τόνισε.
Είπε ότι δεν είναι θέμα ”κακιάς στιγμής” όπως λέει η κυβέρνηση ή ”ανεκπαίδευτων αστυνομικών” όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακριβώς το αντίθετο, καθώς «είναι η εκπαίδευση στην καταστολή, είναι η καλλιέργεια απ’ αυτή την εκπαίδευση του μίσους απέναντι στον λαό και σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι η περιβόητη ”κανονικότητα” της βίας του κράτους των λίγων σε βάρος των πολλών.».

«Είναι τελικά το ίδιο κράτος, που από τη μία στέλνει έναν μικροπαραβάτη να χαροπαλεύει και από την άλλη κλείνει τα μάτια μπροστά στον θάνατο ενός μικρού παιδιού στο σχολείο, επειδή το ίδιο είναι απών από την ”αυτονομία” της σχολικής μονάδας, όπως θρασύτατα δήλωσε ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε ο γγ του ΚΚΕ και τόνισε: «Θα το πούμε για ακόμη μια φορά. Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στην κρατική βία, καμία συγκάλυψη. Αντί η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πουν έστω την αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και οι εντολείς τους, έχουμε την ΕΛΑΣ να λέει χονδροειδή ψέματα με ανακοινώσεις της, οι οποίες διαψεύδονται από τα γεγονότα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο όχι μόνο συνεχίζει τη συγκάλυψη για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις και να ”βγει λάδι” η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά βρίσκει την ευκαιρία να «φέρει νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα».

Είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενισχύει «τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει αλλά και να χειραγωγεί τον λαό, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του».

Σημείωσε ότι οι αλλαγές του νομοσχεδίου «αποτελούν συνέχεια, επέκταση και εμπλουτισμό του άθλιου θεσμικού πλαισίου που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση» ενώ κοινή τους επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού οπλοστασίου μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης, στόχο που υπηρετεί το νομοσχέδιο της ΝΔ.

Σημείωσε ότι παρά τους «υψηλούς τόνους» οι επιμέρους διαφορές και διαφωνίες τους «δεν αφορούν την ουσία, τη βασική κατεύθυνση που υλοποιεί η κυβέρνηση» καθώς «συγκλίνουν σε όλα τα σοβαρά, τα κρίσιμα, τα πραγματικά επικίνδυνα μέτρα, που παίρνονται και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Επισημαίνοντας ότι τα κόμματα αυτά μπορεί να έχουν διαφορές «στο αν και στο πόσα ”φύλλα συκής” θα υπάρχουν στη σημερινή δυσώδη νομιμότητα» χωρίς να αμφισβητούν την ουσία της και το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, προσέθεσε:

«Δεν υποτιμάμε την ανάγκη και δικαστικής διερεύνησης των ζητημάτων, όμως λέμε ξεκάθαρα, ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτή τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα με ό,τι λέτε εσείς. Και αυτό δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα -που βεβαίως είναι τα πρόσωπα που επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί κανένας σας δεν τόλμησε να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ έτσι ώστε να μην διορίζεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά η δική μας έλλειψη εμπιστοσύνης, αφορά κυρίως σε αυτήν ακριβώς τη νομιμότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, ερευνά και τελικά αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Δηλαδή, αυτή τη νομιμότητα που και η ίδια η Δικαιοσύνη, με τις αποφάσεις της στηρίζει και θωρακίζει περαιτέρω.».

Αναφερόμενος στην εθνική ασφάλεια, «που επιτρέπει μαζικές παρακολουθήσεις, υποκλοπές, αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων κι ελευθεριών» είπε ότι είναι «η ασφάλεια, η προστασία των βασικών συμφερόντων του άπληστου κεφαλαίου και της δικτατορίας του κράτους του, στο σφοδρό αλληλοφάγωμα, του ανταγωνισμού με άλλα μονοπώλια, κράτη, ”συμμαχίες”». «Είναι η εμπλοκή στις λυκοφιλίες και τους επικίνδυνους -ακόμα και πολεμικούς- σχεδιασμούς σας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την εξυπηρέτηση έτσι και των δικών τους συμφερόντων, τα οποία είναι εχθρικά και ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των λαών τους και πρωτίστως του δικού μας λαού. Είναι η μετατροπή της χώρας μας σε ένα αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, γεμάτη ξένες στρατιωτικές βάσεις, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας, του λαού μας σε στόχο ”αντιποίνων”. Όλα αυτά που οδηγούν ακόμα και σε παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σε κινδύνους και θυσίες για τον λαό μας και τους άλλους λαούς» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι η έννοια της «εθνικής ασφάλειας» «ιστορικά, σε όλες τις περιπτώσεις, έχει αξιοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια στον λαό, στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια σε όσους εκφράζουν εντελώς διαφορετική από την επικρατούσα εκάστοτε αστική άποψη».

Υπογράμμισε ακόμα ότι και οι αρχές, ρυθμίσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, στην ίδια κατεύθυνση «προστατεύουν τελικά την πλατιά καταγραφή και την παρακολούθηση, τον έλεγχο της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να προσθέσει και πλήθος αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα «που πλέον θα νομιμοποιούν τη λήψη μέτρων επιτήρησης»

Τόνισε πως ο λαός γνωρίζει ότι ολοένα και περισσότερο ποινικοποιείται η δράση του, ενώ αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ «ειδικά με τη νομοθεσία ενάντια στη λεγόμενη ”τρομοκρατία”, ενάντια στην ίδια τη ”ριζοσπαστική ιδεολογία”, στοχοποιώντας τελικά τη δράση που αμφισβητεί το σύστημα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις