Την Παρασκευή, ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει, καθώς αναμένονται οι τοποθετήσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, μολονότι έχει δηλώσει πως δεν επιζητεί «τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση», εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει για τη «μονομαχία» με τον Αλέξη Τσίπρα τόσο την υπόθεση Καλογρίτσα, όσο και την αποκαλούμενη από τη ΝΔ «αμαρτωλή» σχέση ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΔΑΕ. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η χώρα στην τροχιά της «σταθερότητας» που -όπως υποστηρίζει- έχει επιτύχει η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, βάσει διαδικασίας, θα πάρει πρώτος τον λόγο στο βήμα της Βουλής, αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των επισυνδέσεων και των υποκλοπών, με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, το οποίο επιβεβαιώνει την παρακολούθηση τουλάχιστον έξι υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών, θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λότζια του Ηρακλείου Κρήτης, όπου βρισκόταν όταν το πληροφορήθηκε, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα 4ετίας. Δεν επιδιώκω την σύγκρουση αλλά την σύγκριση. Δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας, αλλά και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν… Την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Η διαδικασία που προβλέπεται μετά το αίτημα Τσίπρα

Σύμφωνα με το άρθρο 142, την πρόταση πρέπει να υπογράψουν 60 βουλευτές, ενώ την έχει υπογράψει ήδη ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, «η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου σημειώνεται πως «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».

Στην παράγραφο 5 αναφέρεται με σαφήνεια ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».

Στην παράγραφο 6 υπογραμμίζεται ότι «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στην παράγραφο 7 τονίζεται πως «κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής»

Παράλληλα με το Σύνταγμα, η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας ορίζεται και σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει αυτού, η Ολομέλεια μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο, σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η πρόταση γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις