POS στις εκκλησίες: Εκσυγχρονισμός ή «οίκος εμπορίου;» - Το flash.gr καταγράφει τις αντιδράσεις
Ανάμικτες αντιδράσεις καταγράφονται για την πρώτη εγκατάσταση POS σε ιερό ναό. Τα πλεονεκτήματα εστιάζονται στη διαφάνεια και οι αντιδράσεις στην απώλεια του θρησκευτικού χαρακτήρα.

Το θέμα της χρήσης POS για δωρεές στις εκκλησίες επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς έχει πλέον υλοποιηθεί η πρώτη «διασύνδεση» παγκαριού με τερματικό POS, η οποία τέθηκε σε λειτουργία από χθες, Παρασκευή 2 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.
Πρόκειται για ένα μηχάνημα self-service, κόστους περίπου 1.500 ευρώ για τον ναό, που εγκαταστάθηκε μέσω ειδικής πλατφόρμας δωρεών. Επιτρέπει σε πιστούς και επισκέπτες να συνεισφέρουν με κάρτα, αποδεχόμενο ποσά από μόλις 0,01€ έως και 1.000€.
Η εγκατάσταση αυτή, αν και δεν είναι υποχρεωτική από την Ιερά Σύνοδο (υπάρχει σχετική γνωμοδότηση για όποιον ναό το επιθυμεί), απαντά σε παλαιότερα αιτήματα ιεραρχών. Οι λόγοι που είχαν προβληθεί ήταν η αποφυγή κλοπών από τα παγκάρια και η προσαρμογή στην ευρεία χρήση καρτών, καλύπτοντας και περιπτώσεις τουριστών που δεν διαθέτουν μετρητά.
Η κάμερα του flash.gr μπήκε στο ναό κατέγραψε τις πρώτες εικόνες με την εγκατάσταση του μηχανήματος με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι ανάμικτες καθώς τα πλεονεκτήματα εστιάζονται στη διαφάνεια των συναλλαγών και οι αντιδράσεις στην απώλεια του θρησκευτικού χαρακτήρα με την «εισβολή» της τεχνολογίας.
«Οι ξένοι τουρίστες είναι εξοικειωμένοι, οι έλληνες το περιεργάζονται» δήλωσε στον Γιάννη Κέμμο ο εφημέριος του καθολικού καθεδρικού ναού Αθηνών, πατέρας Γεώργιος Ντάγκας που εξήγησε τη χρησιμότητά του:
Στον αντίποδα, ξεναγός σε γκρουπ Πολωνών δεν συμφωνεί με το POS σημειώνοντας ότι για τους μεγάλους ανθρώπους η τεχνολογία είναι εμπόδιο.