Πόσο επικίνδυνα είναι τα τζάκια για την υγεία - Ειδικοί δίνουν tips για να ελαχιστοποίησετε τα προβλήματα
Τι λένε οι πνευμονολόγοι για την κάπνα από τα τζάκια που επηρεάζει την υγεία μας
Με τις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στο πατροπαράδοτο τζάκι, ως μία πιο οικονομική επιλογή για θέρμανση τον χειμώνα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στους καπνούς που απελευθερώνονται κατά την διαδικασία της καύσης ξύλων σε έναν κλειστό χώρο, μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.
Αυτό συμβαίνει διότι ο καπνός αυτός εμπεριέχει μικροσκοπικά, εν δυνάμει βλαβερά για την υγεία σωματίδια, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού μας συστήματος ή μέσα από τα μάτια μας. Ωστόσο όλα σχετίζονται με το πόσο συχνά ανάβουμε το τζάκι και κατά πόσο επιρρεπείς είμαστε στον καπνό.
«Είμαστε σε μια χώρα που οι μέρες που θα βλάψουν είναι μικρές, λίγες. Αντικειμενικά έχουμε γενικά ζέστη. Όντως όμως δεν είναι υγιεινός ο καπνός από τα τζάκια ούτε για εμάς ούτε για το περιβάλλον. Για την υγεία όταν εισπνέουμε άνθρακα και ατελή προϊόντα καύσης και τα αιωρούμενα σωματίδια προφανώς δεν είναι καλό, όμως η συγκέντρωση που εισπνέουμε δεν είναι τόσο μεγάλη» εξήγησε αρχικά ο Πνευμονολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και στο κατά πόσο επιρρεπείς είναι. «Εάν αυτό που καίει στο τζάκι έχει πολύ καλή καλή απορρόφηση, το σπίτι δεν επιβαρύνεται τόσο. Βέβαια ποτέ δεν είναι τελείως καθαρή καμινάδα. Αν δεν υπάρχει κάποιο άτομο στο σπίτι με προβλήματα ή κάποια φλεγμονή στους πνεύμονες, δεν έχουμε σοβαρές συνέπειες. Αν βέβαια έχουμε άτομο με άσθμα, καρκίνο ή κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα -ειδικά αν δεν τον ξέρει- και αναπτύξει συμπτώματα τότε πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε βοήθεια από πνευμονολόγο». Για τους υπόλοιπους εξήγησε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από το τζάκι δεν είναι κάτι που πρέπει να τους ανησυχεί.
Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων χημικών, Ιωάννης Κατσογιάννης εστιάζοντας και εκείνος στο κομμάτι της συχνότητας, δηλαδή στο πόσο συχνά εκτιθέμεθα στον καπνό.
«Σε μια μέρα που θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και θα κάψουν όλα τα τζάκια μαζί, θα επιβαρυνθεί τοπικά η ατμόσφαιρα, άρα το συμπέρασμα είναι πόσο συχνά ανάβουμε όλοι μαζί το τζάκι που είναι λίγες οι μέρες. Καλό θα ήταν ίσως να φοράμε μάσκα, όταν υπάρχουν υψηλές τιμές σωματιδίων. Πρέπει όμως να αερίζουμε το σπίτι, γιατί όλα αυτά τα σωματίδια "κάθονται" σε επιφάνειες».
Παρόλα αυτά κλείνοντας o ίδιος συνέστησε το ενεργειακό τζάκι και άλλου είδους θέρμανσης.