Προανακριτική: Νέα αφορμή για διχασμούς στην αντιπολίτευση
Απέναντι σε μία διχασμένη αντιπολίτευση θα βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή με αφορμή τη νέα προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη.

Με διάθεση επιφυλακτική ως και εντελώς αρνητική, υποδέχθηκαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εναντίον των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη και των υφυπουργών της περιόδου 2016-2023.
Το χάσμα που τα χωρίζει ολοένα και διευρύνεται και το γεγονός ότι δεν θα κινηθούν στην ίδια γραμμή ούτε στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, φανερώνει τις διαφορετικές στρατηγικές της κάθε πλευράς.
Ζωή κατά ΠΑΣΟΚ
Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να κινηθεί αυτόνομα στην υπόθεση της προανακριτικής, ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις στο αντιπολιτευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στην πρόσφατη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες και οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως η πρόταση δείχνει διάθεση να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπουργοί, ενώ στάθηκε στην απουσία αναφοράς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Λυπάμαι που κατατέθηκε, χθες, πρόταση τόσο ελλιπής, με τόσες παραλείψεις. Μια πρόταση που δεν περιέχει όλα τα κακουργήματα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, μια πρόταση που δεν εμπεριέχει τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε η κ.Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, έδειξε την ενόχληση της για την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συμπράξει στη διαμόρφωση κοινής πρότασης. Και από ότι λένε πρόσωπα από το περιβάλλον της, το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί για την επιλογή του. Επομένως, οι επιθέσεις εναντίον του θα συνεχιστούν.
Η διαχωριστική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη
Την απάντηση εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την έδωσε ο Παύλος Γερουλάνος, που εστίασε στο ζήτημα της θεσμικότητας των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα στοιχεία της δικογραφίας. Ήταν μια σαφέστατη τοποθέτηση, η οποία είχε ως στόχο να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.
Με αυτή την τοποθέτηση, ο Παύλος Γερουλάνος θέλησε να δείξει ότι το κόμμα του δεν ταυτίζεται σε τίποτα με τη ρητορική και τον τρόπο που δρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Άλλωστε, είναι νωπές οι επιθέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση, που το κατηγορούσε ως «ουρά» της πρώην Προέδρου της Βουλής.
«Όχι» στον συμψηφισμό, λέει η Κουμουνδούρου
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει τη δική του πρόταση, από κοινού με τη Νέα Αριστερά. Αν και η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών του Χρήστου Σπίρτζη, θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, επιχειρεί να συμψηφίσει τις ευθύνες Καραμανλή-Σπίρτζη.
Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται για το πως γίνεται να έχουν τις ίδιες ευθύνες η δική τους κυβέρνηση -που ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019- με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που το 2023 που συνέβη το τραγικό δυστύχημα, βρίσκονταν ήδη τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Επίσης, θέτουν ανοιχτά το ερώτημα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, για τους λόγους που δεν ζήτησαν τη διερεύνηση από το 2010. Δηλαδή να συμπεριλάβουν και τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη συγκυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου. Και αυτό διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρει ότι τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο.
«Ναι» με αστερίσκους το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «μετρηθεί» στις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ούτε και συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης (την υπερψήφισε, όπως ήταν λογικό), καθώς θεωρεί ότι ευθύνες για τα Τέμπη -άλλες μικρότερες και η παρούσα καίριες- έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών.
Υπό αυτό το σκεπτικό, κατέθεσε τη δική του πρόταση για προανακριτική, μέσω της οποίας ζητάει και τον έλεγχο του πρωθυπουργού για το λεγόμενο μπάζωμα, που ακολούθησε της τραγωδίας. Ωστόσο, ο Περισσός δεν διαθέτει 30 βουλευτές για να την καταθέσει στη Βουλή.
Και για αυτό τον λόγο σκοπεύει να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες ενστάσεις του.