Προανακριτική: Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τα χαρτιά του - Τα σενάρια, το δεύτερο αίτημα στα σκαριά και η ΝΔ
Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει με την κατάθεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ του αιτήματος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Ξεκινά το μπρα ντε φερ για τον χαρακτήρα των αδικημάτων.

Πράσινο φως για το νέο γύρο κοινοβουλευτικής διερεύνησης της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών ανάβει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά και κατά των υφυπουργών του, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να ζητεί η ηγεσία του υπουργείου να ελεγχθεί για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.
Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο κάδρο και τον πρώην υπουργό Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, όπως και τους υφυπουργούς του Νίκο Μαυραγάνη, Θάνο Μωραΐτη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Πηγές του κόμματος εξηγούσαν πως οι παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο πράσινο αίτημα, επειδή «η τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 και οι διάφορες προειδοποιήσεις» αρχίζουν ήδη από την θητεία Σπίρτζη.
Σημειωτέον, πως η Χαριλάου Τρικούπη βασίζει το αίτημά της στην ογκωδέστατη δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου και περιλαμβάνει το σύνολο της σχηματισθείσας μέχρι σήμερα ανακριτικής δικογραφίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπως αυτή προέκυψε μετά από διετείς ανακρίσεις.
Και με τα άλλα κόμματα, τι;
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται εντατικά αυτές τις ημέρες - από κοινού με τη Νέα Αριστερά - για την κατάθεση και δεύτερης πρότασης συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούν χρονικά τη δική τους πρωτοβουλία προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Όλες οι κεραίες σε κάθε περίπτωση στρέφονται στη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέμενε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να τοποθετηθεί.
Η «γαλάζια» πλευρά έχει διαμηνύσει εδώ εβδομάδες πως δε θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα βασικά σενάρια, κατά τα φαινόμενα, για τη ΝΔ είναι δύο και αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στην κοινοβουλευτική κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη: είτε θα συναινέσει στην πρόταση για διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών των πρώην υπουργών της - ενδεχομένο το οποίο ομολογουμένως φαντάζει μακρινό - είτε θα καταθέσει δική της πρόταση για προανακριτική, αλλά θα ζητά τη διερεύνηση πλημμεληματικών ευθυνών.
Σκέψεις για προσφυγή σε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο
Πάντως, στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο προσφυγής - για πρώτη φορά στα χρονικά - στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα τριμελές όργανο, το οποίο συγκροτούν ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, το οποίο και θα ελέγξει τα στοιχεία της κατηγορίας και θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητά τους.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού, απαιτείται να το ζητήσουν τουλάχιστον τριάντα βουλευτές. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε καταθέτουν το σχετικό αίτημα οι βουλευτές που ζήτησαν την προανακριτική (εν προκειμένω δεν υπήρξε σχετικό αίτημα από το ΠΑΣΟΚ) είτε εντός επτά ημερών από την ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης προανακριτικής, καταθέτουν σχετικό αίτημα οποιοιδήποτε άλλοι τριάντα βουλευτές του Σώματος.
Σε περίπτωση που ουδείς αιτηθεί τη συγκρότηση του συγκεκριμένου τριμελούς δικαστικού οργάνου, τότε ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να ορίσει τη συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.