To παραμύθι της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Μια ζαχαρένια συνταγή», σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου, “πραγματεύεται το υπέρτατο αγαθό της καλοσύνης, της ανιδιοτέλειας και της ανθρωπιάς, και αποτελεί μια αλληγορία για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε”, ανέφερε ο Τζανέτος Φιλιππάκος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην παρουσίαση του βιβλίου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην παγκόσμια εκστρατεία Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα ξεριζωμένοι από τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους παιδιά εκτεθειμένα συχνά σε απειλές όπως η εκμετάλλευση, το τράφικινγκ, η παιδική εργασία επιδίδονται σε ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Πολλά από αυτά έχουν περάσει σχεδόν όλη τους τη ζωή σε καταυλισμούς, για παράδειγμα στο Λίβανο.

Σε αυτά τα παιδιά απευθύνεται η εκστρατεία Back2School, ώστε τα παιδιά-πρόσφυγες να επιστρέψουν στο σχολείο. Να αντικαταστήσουν τις αναμνήσεις του πολέμου, με χαρούμενες, τρυφερές σχολικές στιγμές, γιατί η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο, αλλά πανανθρώπινο δικαίωμα, γράφει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.

“Να αγαπάτε όλους τους πρόσφυγες, ακόμα και αυτούς που σας “ενοχλούν”, γιατί μπορεί να κοιμούνται έξω από το σπίτι σας ή να είναι βρώμικοι και πεινασμένοι”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπερβεί ο καθένας τις αγκυλώσεις του για να πάμε όλοι μπροστά.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας μίλησε για τα τραύματα που κουβαλούν τα παιδιά από τους πολέμους και τις κακουχίες, τα οποία τα κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή.

Την αλληλέγγυα στάση των ανθρώπων στην Ελλάδα απέναντι στο μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιέγραψαν τόσο η Aλεσσάντρα Μορέλλι, επιχειρησιακή συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, όσο και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, υποστράτηγος-προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κ. Τσιριγώτη τόνισε πως “οι Έλληνες ξέρουν από πολέμους, ξεριζωμούς και προσφυγιά, γι’ αυτό δεχόμαστε τους πρόσφυγες με ανοιχτή αγκαλιά, όχι με φράχτες”. Επιπλέον η κ. Τσιριγώτη υπενθύμισε “να μην ξεχνάμε ποτέ κάποια άλλα παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα και χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου”.

Η κ. Μορέλλι εξήγησε πως το παραμύθι της κ. Κωνσταντοπούλου έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για την αγάπη και τη συνεργασία, την ώρα που οι χώρες την Ευρώπη υψώνουν τείχη, και ευχήθηκε “η ζωή να ξανάρθει στην Ευρώπη και να μην κυριαρχήσει ο φόβος”.

Η ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη δρα ως πόλος συντονισμού μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και διοχετεύοντάς τα στους καταυλισμούς, είπε ο Παναγιώτης Τσολιάς από την ΕΡΤ, στεκόμενος στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Επίσης ο κ. Τσολιάς αναφέρθηκε και στο καθημερινό 15λεπτο δελτίο της ΕΡΑ σε συνεργασία με τον 9,84 με χρηστικές πληροφορίες στην αραβική γλώσσα.

Το βιβλίο της κ. Κωνσταντοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την υποστήριξη της ΕΡΤ, ενώ με παράλληλες δράσεις στηρίζει την παρούσα έκδοση ο δήμος Πειραιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις