Προσωπικός αριθμός: Πώς αλλάζει την ταυτοποίηση των πολιτών - Τέλος σε λάθη και γραφειοκρατία
«Τα δικαιώματα αλλά και ο τρόπος που φυλάσσουμε τα προσωπικά δικαιώματα παραμένει ο ίδιος. Διορθώνουμε απλά τις ανορθογραφίες. είναι ξεκάθαρη διαδικασία τακτοποίησης των μητρώων του κράτος» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (20/5) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τον Προσωπικό Αριθμό αλλά και τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν με την απόκτησή του από τους πολίτες.
«Είναι σημαντικό να ξέρουμε στα 4 μητρώα του κράτους (ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός μητρώου πολιτών) να έχουμε έναν "προσωπικό αριθμό" για κάθε πολίτη», ανέφερε αρχικά ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι ο προσωπικός αριθμός θα είναι ένας και μοναδικός αριθμός και θα διέπει τον Έλληνα πολίτη.
Ο υπουργός έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες προβλήματα που υπάρχουν στα μητρώα του κράτους και τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες τα οποία σε αρκετές των περιπτώσεων είναι ασήμαντα ωστόσο δημιουργούν πολλά θέματα στην καθημερινότητα των πολιτών. «Αν κτίζαμε την Ελλάδα από την αρχή θα είχαμε έναν αριθμό».
Δείτε μετά τα 06'.00''
Ποια είναι η διαδικασία
Ο κ. Παπαστεργίου στη συνέχεια εξήγησε τη διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύπτει ο προσωπικός αριθμός, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα καθώς πρόκειται πλέον για διαδικαστικό ζήτημα αφού τα περισσότερα προβλήματα και εμπόδια έχουν ξεπεραστεί.
Ο πολίτης θα μπαίνει με τους προσωπικούς κωδικούς taxis στην πλατφόρμα myinfo.gov.gr όπου θα μπορεί να την εικόνα που έχει το κράτος για αυτόν σε κάθε διαφορετικό μητρώο (ΑΦΜ, ΑΜΚ, αριθμός μητρώου πολιτών).
Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία, το σύστημα θα προχωρά στο επόμενο βήμα που θα είναι η έκδοση του προσωπικού αριθμού.
Σε περίπτωση που θα υπάρχει πρόβλημα το σύστημα θα ρωτά τον πολίτη αν τα στοιχεία που φαίνονται στα επίσημα στοιχεία μητρώα του κράτους (μητρώο πολιτών) είναι τα σωστά ή όχι. Όταν ο πολίτης θα επιβεβαιώνει πως είναι σωστά η επικαιροποίηση στα υπόλοιπα στοιχεία θα γίνεται αυτόματα.
Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο μητρώο πολιτών ο πολίτης δεν θα μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία και θα χρειαστεί να επισκεφθεί κάποιο ληξιαρχείο για να κάνει από εκεί την εν λόγω διαδικασία. «Από εκεί και πέρα το ελληνικό Δημόσιο δεν θα σε απασχολήσει με τέτοια ζητήματα» τόνισε ο υπουργός.
Τί γίνεται σε περίπτωση ορθογραφικών λαθών
«Το μικρό μου όνομα στην ταυτότητα έχει ορθογραφικό λάθος γιατί έτσι με έγραψε ο αστυνομικός. Και η Εφορία με έγραψε με η. Έφαγα ώρες να το αλλάξω στην εφορία. Τί γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον υπουργό κι εκείνος απάντησε: Όταν μπείτε με τους κωδικούς taxis και δείτε ότι τα στοιχεία σας είναι σωστά στα μητρώα, αυτόματα θα διορθωθούν παντού.
Πώς θα προκύπτει ο προσωπικός αριθμός
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο Προσωπικός Αριθμός, που θα αποτελέσει ουσιαστικά τον έναν και μοναδικό αριθμό που θα χρειάζεται ο πολίτης για την ταυτοποίηση και τις συναλλαγές του με το Δημόσιο θα αποτελείται από τρία αλφαριθμητικά ψηφία τα οποία θα ακολουθεί ο ΑΦΜ.
Τον πρώτο καιρό, το πρώτο τρίμηνο,ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τα δύο από τα τρία αυτά ψηφία ενώ τα τρίτο θα προκύπτει αυτόματα ως κωδικός επιβεβαίωσης. Μετά η απόδοση θα γίνεται αυτόματα, γιατί κάποιους μπορεί να μην τους ενδιαφέρει. Προτού καταλήξει ο υπουργός χαρακτήρισε τον Προσωπικό Αριθμό ως ασφαλή αριθμό σημειώνοντας πως θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες. «Τα δικαιώματα αλλά και ο τρόπος που φυλάσσουμε τα προσωπικά δικαιώματα παραμένει ο ίδιος. Διορθώνουμε απλά τις ανορθογραφίες. Είναι ξεκάθαρη διαδικασία τακτοποίησης των μητρώων του κράτος».
«Ακόμα και να μαντέψει κάποιος τον προσωπικό αριθμό δεν παράγει εκτελεστικότητα, δεν ξεκλειδώνει τίποτα μόνος του ο αριθμός» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.