«Πράσινο» από ΗΠΑ και συμμάχους για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία - Έκτακτο ΣΑ την Πέμπτη για Ουκρανία
Στο Βερολίνο την Τετάρτη ο Ζελένσκι την ώρα που ο Φρίντριχ Μερτς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για παραχώρηση στο Κίεβο πυραύλων μακρού πλήγματος.


Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς το μεσημέρι της Δευτέρας (26/5) δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τους περιορισμούς των στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία. Την άρση των περιορισμών για πλήγματα εντός της Ρωσίας επιβεβαίωσαν και αμερικανικές πηγές.
Οι αιματηρές αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας με εκατοντάδες πυραύλους και drones σε ουκρανικό έδαφος -ακόμα και στη πρωτεύουσα του Κιέβου- που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει μια ευνοϊκή διάθεση προς την Ρωσία αντέδρασε έντονα σχολιάζοντας στο Truth Social ότι ο Πούτιν «έχει τρελαθεί τελείως». Μακριά όμως από τις συναισθηματικές δηλώσεις οι ΗΠΑ και τα μέλη της λεγόμενης συμμαχίας των προθύμων με προεξάρχοντες την Γαλλία, τη Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι αλλάζουν στάση απέναντι στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Spiegel ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ταξιδέψει την Τετάρτη στο Βερολίνο, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές ένα πράγμα σημαίνει, νέα παρτίδα όπλων στο Κίεβο και μάλιστα επαυξημένου βεληνεκούς.
Ποιες χώρες ζήτησαν έκτακτη σύγκλιση ΣΑ
Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας (26/5) έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Πέμπτη (29/5), για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση του ΣΑ θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Την ζήτησαν Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Σλοβενία.
«Ξεκλειδώνουν» TAURUS και ATACMS
Η σημαντικότερη πτυχή της αλλαγής στάσης των βασικών συμμάχων της Ουκρανίας «ξεκλειδώνει» τα πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, καθώς όπως είπε ο Φρίντριχ Μερτς πλέον θα επιτρέπονται τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
Το Κίεβο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εδώ και χρόνια ζητούσαν πυρομαχικά μακρού πλήγματος όπως οι πύραυλοι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς (άνω των 300 km) και πυραύλους cruise τύπου KEPD 350 Taurus από την Γερμανία με εμβέλεια άνω των 550 km. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία θεωρούσαν ότι το Κίεβο έπρεπε να έχει περιορισμένες δυνατότητες πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και η Ρωσία κλιμακώσει με ένα ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα.
Όμως, το λουτρό αίματος του περασμένου σαββατοκύριακου στην Ουκρανία φαίνεται ότι αλλάζει και ψυχολογικά αλλά και τακτικά την νοοτροπία των Δυτικών συμμάχων που μάλλον θέλουν να πιέσουν με έμπρακτους τρόπους την Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την λήξη των εχθροπραξιών.
Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή βασίζεται σε πυραύλους SCALP/STORM SHADOW βεληνεκούς -κατά τις ανοιχτές πηγές- 250 km και σε ρουκέτες του συστήματος HIMARS με εμβέλεια 60 km και ATACMS πρώτης γενιάς 150 km. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη αποστολή και χρήση όπλων όπως ο TAURUS και οι επαυξημένου βεληνεκούς ATACMS εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τη Μόσχα αφενός για να σταματήσει τα τυφλά χτυπήματα κατά αμάχων αλλά και να ωθήσουν τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.