Reuters: Έγγραφες εγγυήσεις ζητά ο Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Η έγγραφη δέσμευση να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ ανατολικά, η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία και οι ουκρανικές πιέσεις να μην γίνουν δεκτοί οι όροι.
Οι όροι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν απαίτηση από τους δυτικούς ηγέτες να δεσμευτούν εγγράφως ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και θα άρουν ένα κομμάτι των κυρώσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες και η Ουκρανία χαρακτήρισαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αρπαγή γης αυτοκρατορικού στυλ και έχουν ορκιστεί επανειλημμένα να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ως ορόσημο στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που θεωρεί τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο εμπόλεμα μέρη είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το στίγμα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ
Η Ρωσία θέλει μια δέσμευση στο ΝΑΤΟ γραπτώς, επειδή ο Πούτιν πιστεύει ότι η Μόσχα παραπλανήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ διαβεβαίωσε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει επανειλημμένα ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας, θα μπορούσε μια μέρα να επιτεθεί στο ίδιο το ΝΑΤΟ - ένα βήμα που θα πυροδοτούσε παγκόσμιο πόλεμο. Η Ρωσία απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμους εκφοβιστές, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Οι πιέσεις του Τραμπ για ειρήνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει την πιο θανατηφόρα ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δείξει αυξανόμενη απογοήτευση με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας την Τρίτη ότι ο Ρώσος ηγέτης «έπαιζε με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Κίεβο καθώς οι δυνάμεις του είχαν κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Αφού μίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο που θα καθόριζε τα περιγράμματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία λέει ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την έκδοσή της για το μνημόνιο και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα διαρκέσει.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρονοτριβεί ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε μια ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης του ανώτατου επιπέδου του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ρωσία ζητάει έγγραφες εγγυήσεις
Οι τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν θέλει:
-Μια «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προς τα ανατολικά – πρακτικά υπονοεί τον επίσημο αποκλεισμό ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας -και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- στο ΝΑΤΟ.
-Η Ρωσία θέλει επίσης η Ουκρανία να είναι ουδέτερη, να αρθούν ορισμένες δυτικές κυρώσεις, επίλυση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και προστασία για τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Η πρώτη πηγή είπε στο Reuters ότι, εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή».
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται η Δύση να της δώσει μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 20% της Ουκρανίας
Η Ρωσία από το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ελέγχει επί του παρόντος λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο της χώρας. Αν και η ρωσική προέλαση έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο, ο πόλεμος κοστίζει ακριβά τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία όσον αφορά τα θύματα και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Πιέσεις στην ρωσική οικονομία
Τον Ιανουάριο είχε δημοσιευτεί ότι ο Πούτιν ανησυχούσε όλο και περισσότερο από τις οικονομικές στρεβλώσεις στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υψηλών επιτοκίων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η τιμή του πετρελαίου, το θεμέλιο της οικονομίας της Ρωσίας, μειώνεται σταθερά φέτος.
Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν και έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη, έχει προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα καθυστερήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Ο Τραμπ υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ο Πούτιν είχε «τρελάθηκε τελείως» εξαπολύοντας μια μαζική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Ο παράγοντας του ΝΑΤΟ
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Πούτιν έθεσε τους εναρκτήριους όρους του για άμεσο τέλος του πολέμου: Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το σύνολο της επικράτειας τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικούνται και ελέγχονται κυρίως από τη Ρωσία.
Εκτός από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος σχεδόν όλο το Λουχάνσκ, περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Καταλαμβάνει επίσης ένα κομμάτι των περιοχών Χάρκοβο και Σούμι και απειλεί το Ντνίπροπετρόφκ.