Ρεύμα: Στο «μικροσκόπιο» οι ανισότητες - Ξεκινά η ευρωπαϊκή Task Force για τιμές και επιδοτήσεις
Επίσημη πρώτη για την Task Force που ενεργοποιεί η Κομισιόν, έπειτα από ελληνική πρόταση, βάζοντας στο τραπέζι τα «αγκάθια» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Με φόντο τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας (7/7) για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή Task Force για την Ενεργειακή Ένωση, μια πρωτοβουλία που φέρει έντονη ελληνική σφραγίδα και στοχεύει να βάλει τέλος στα ενεργειακά «δίπολα» που επιβαρύνουν τους καταναλωτές της ΝΑ Ευρώπης.
Η ομάδα συγκροτήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, έπειτα από πρόταση της Ελλάδας και την πολιτική στήριξη της Κομισιόν. Η συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι: οι θερινές αιχμές στην κατανάλωση ρεύματος πιέζουν τα δίκτυα και ανεβάζουν την ψαλίδα των τιμών σε επίπεδα – ρεκόρ. Χαρακτηριστικά, ενώ στη Σκανδιναβία η μεγαβατώρα διαμορφώνεται ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ, στα Βαλκάνια και την Ιταλία αγγίζει ή ξεπερνά τα 120 ευρώ, με την Ελλάδα σταθερά πάνω από τα 90 €/MWh.
Crash test και από τον καύσωνα
Κι όλα αυτά ενώ ο πρώτος μεγάλος καύσωνας φέρνει θερμοκρασίες άνω των 40°C και αυξημένη ζήτηση. Η επάρκεια ισχύος προς το παρόν θεωρείται εξασφαλισμένη, χάρη στην αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ και τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 877 MW στην Κομοτηνή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil). Ωστόσο, η αγορά βλέπει άλμα στη χονδρική: τα προθεσμιακά για την Ελλάδα δείχνουν αύξηση 32% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ τα υδροηλεκτρικά αποθέματα παραμένουν χαμηλά και το φυσικό αέριο κινείται στα 33 €/MWh – καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία για τις τιμές.
Στη ζυγαριά οι επιδοτήσεις
Η Task Force καλείται να προτείνει άμεσα μέτρα για να συγκρατήσει την ανοδική πορεία, να ενισχύσει τη διασυνδεσιμότητα και να στηρίξει εθνικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ενέργεια πιο προσιτή για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει νέο σενάριο επιδοτήσεων, καθώς τα «πράσινα» τιμολόγια έχουν ήδη αυξηθεί κατά 5%-15%, ξεπερνώντας το όριο των 15 λεπτών/kWh που είχε τεθεί για κρατική στήριξη. Για τον Ιούλιο, οι τιμές κινούνται από 14,2 έως 20,5 λεπτά/kWh. Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας την Κυριακή στον Real FM σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι σε επαγρύπνηση για να παρέμβουμε όπου χρειαστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριζόντια στήριξη για τον Ιούλιο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, καθώς στο τραπέζι είναι και ο κίνδυνος να «φρενάρει» τη στροφή των καταναλωτών σε σταθερά τιμολόγια, που προσφέρουν καλύτερη προστασία από τις διακυμάνσεις. Παράλληλα, τα αποθέματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν είναι ανεξάντλητα – μια εκτόξευση της χονδρικής θα σημάνει νέο γύρο πιέσεων.
Κοινή απάντηση σε κοινό πρόβλημα
Στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης της Task Force βρίσκονται Υφυπουργοί, Ρυθμιστικές Αρχές και Διαχειριστές Δικτύων από όλη την Ευρώπη, με στόχο να μπει φρένο στις ανισότητες, να προστατευθούν κρίσιμες υποδομές όπως τα υποθαλάσσια καλώδια Κύπρου – Κρήτης και να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου 2022, όταν η μεγαβατώρα έφτασε τα 1.000 ευρώ.
Η Ομάδα Εργασίας θα συντάσσει τακτικές εκθέσεις προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ήδη η επόμενη συνεδρίαση έχει «κλειδώσει» για τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένονται τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα για μια πιο δίκαιη, σταθερή και προσιτή αγορά ενέργειας.