Ρόδος: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Daily Mail «ξεσκεπάζει» τις τουριστικές παγίδες
Κρυφή ρεπόρτερ ταξίδεψε μέχρι την Ρόδο και επισκέφτηκε μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη του νησιού.

Με άρθρο της η Daily Mail «ξεμπροστιάζει» πρακτικές που σημειώνονται στο νησί της Ρόδου, καταγγέλλοντας απόκρυψη τιμών, ψεύτικες χρεώσεις, πίεση για μετρητά και «περίεργες» πρακτικές από το προσωπικό καταστημάτων σε βάρος τουριστών.
Η κρυφή ρεπόρτερ της Daily Mail ταξίδεψε μέχρι την Ρόδο και επισκέφτηκε ορισμένα από τα πιο πολυσύχναστα μαγαζιά και μέρη του νησιού.
Οι πρακτικές που καταγγέλλονται
Η έρευνα που έκανε αποκάλυψε μια σειρά από μεθοδεύσεις, πολλές από τις οποίες σε ορισμένα μαγαζιά επαναλαμβάνονται.
- Μενού χωρίς τιμές: Πολλά καταστήματα δεν αναγράφουν τιμές ή μεγέθη στα μενού, αφήνοντας στο προσωπικό την ευχέρεια να ερμηνεύει ελεύθερα τις παραγγελίες.
- Συχνές αλλαγές επωνυμίας: Ορισμένα εστιατόρια αλλάζουν συχνά την ονομασία και την ταμπέλα τους, προκειμένου να αποφύγουν αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο.
- Παραπλανητικές πληροφορίες για τα μεγέθη: Σερβιτόροι δηλώνουν, ψευδώς, ότι το μικρό ποτήρι μπύρας είναι 1 λίτρο ή ότι ένα «κανονικό» κοκτέιλ είναι στην πραγματικότητα fishbowl.
- Άρνηση πληρωμής με κάρτα: Συνηθισμένη είναι η δικαιολογία περί «βλάβης» στο POS, με στόχο να ζητηθεί πληρωμή μόνο με μετρητά.
- Απρόσμενες χρεώσεις: Πολλές φορές προστίθενται επιπλέον χρεώσεις για ψωμί ή συνοδευτικά χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή παραγγελία.
- Έλλειψη απόδειξης: Τουρίστες καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκαν αποδείξεις ή τους παραδόθηκαν χειρόγραφες, ασαφείς και μόνο στα ελληνικά.
- Ανεπιθύμητη εξυπηρέτηση: Ποτά φτάνουν στο τραπέζι χωρίς να έχουν ζητηθεί, με πίεση στους πελάτες να τα αποδεχθούν.
Παραδείγματα παραπλάνησης
Η δημοσιογράφος της Daily Mail περιγράφει περιστατικά από έξι καταστήματα — συνοδευόμενα και από βίντεο — όπου:
- Της δόθηκε μενού μόνο με φωτογραφίες και χωρίς τιμές. Όταν ρώτησε για μπύρα, της είπαν ότι προσφέρεται μόνο σε μέγεθος 1 λίτρου, έναντι 10 ευρώ. Της ζητήθηκε να πληρώσει με μετρητά λόγω «προβλήματος» με το POS.
- Της προσφέρθηκαν κοκτέιλ έναντι 10 ευρώ, αλλά προστέθηκαν επιπλέον χρεώσεις για συνοδευτικά χωρίς ενημέρωση. Της ζητήθηκε να πληρώσει με μετρητά από κοντινό ATM.
- Παρήγγειλε συγκεκριμένα φαγητά, αλλά της έφεραν άλλα πιάτα και ποτά, προσπαθώντας να την πείσουν να τα κρατήσει. Ο λογαριασμός ήταν ασαφής και χωρίς αναλυτική αναγραφή.
- Της σέρβιραν Coca-Cola σε μεγάλο ποτήρι, το οποίο υποτίθεται ότι αντιστοιχούσε σε δύο κουτάκια, αλλά επρόκειτο για αραιωμένο αναψυκτικό περίπου 1 λίτρου.
- Αντί για μικρό κοκτέιλ, της έφεραν τεράστιο χωρίς δυνατότητα αλλαγής.
Αντιδρούν οι επισκέπτες
Πολλοί τουρίστες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, νιώθοντας ότι εξαπατήθηκαν. Ένα ζευγάρι πλήρωσε 60 ευρώ για δύο κοκτέιλ που δεν είχε παραγγείλει, ενώ άλλη παρέα χρεώθηκε 150 ευρώ για ποτά, παρά την αρχική ενημέρωση ότι κάθε μπύρα κόστιζε 6 ευρώ.
«Ήταν απλώς τεράστια που μας τα έφεραν χωρίς να μας ρωτήσουν. Έχεις την αίσθηση ότι σε παγιδεύουν», σχολίασαν.
Άλλοι επισκέπτες, περισσότερο προετοιμασμένοι, ερεύνησαν εκ των προτέρων τα καταστήματα και απέφυγαν τις παγίδες, επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της προσοχής.
Συστηματικό φαινόμενο;
Η επανάληψη των περιστατικών και η χρήση παρόμοιων μεθόδων υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για οργανωμένες πρακτικές εκμετάλλευσης, με στόχο κυρίως τουρίστες που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα ή τις τοπικές τιμές.
Η τοπική κοινωνία καλείται να προστατεύσει τη φήμη του νησιού, η οποία βασίζεται στον τουρισμό, εξασφαλίζοντας δίκαιη και ποιοτική εμπειρία για τους επισκέπτες.
Η ανάγκη για σαφή ενημέρωση, εντατικούς ελέγχους και αυστηρότερη εποπτεία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ώστε η Ρόδος να συνεχίσει να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό — χωρίς «παγίδες» και σκιές.